Pinksterstorm officieel erkend als ramp


Van de elf dossiers, zijn er vier waarbij sprake is van schade in onze regio. Het gaat onder andere om de overvloedige regenval die op 10 oktober 2013 Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke trof. Voorts zijn er de hevige rukwinden van 25 januari 2014 in Ieper, Langemark-Poelkapelle en Wervik. Maar ook de hagelschade van 9 juni vorig jaar in heel de provincie - de zogeheten pinksterstorm - wordt nu als ramp erkend. En dan is er nog de overvloedige regenval tijdens het pinksterweekend in Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge en Poperinge.

Al wie getroffen werd door één van deze rampen, krijgt na publicatie in het Belgisch Staatsblad drie maanden de tijd om een dossier naar de gouverneur te sturen.

Bron: Het Laatste Nieuws, zaterdag 04 april 2015, Lisa Bacelle



West-Vlaamse rampen erkend

De ministerraad heeft gisteren de vijf overgebleven rampendossiers uit onze provincie erkend. Daardoor kunnen slachtoffers van rukwinden, hagelschade en overvloedige regenval eindelijk op een financiële tegemoetkoming rekenen.

Ledegem/Ardooie/Hooglede Sinds 1 juli vorig jaar vallen de rampendossiers onder de bevoegdheid van de gewesten. ‘Alle rampen van voor 1 juli 2014 worden federaal afgehandeld’, zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). De hevige wateroverlast van 28 juli vorig jaar, die onder andere de regio van Pittem, Ardooie en Lichtervelde teisterde, was al erkend als ramp. ‘Op de overige erkenningen was het nog altijd wachten. In totaal ging het om elf dossiers, waaronder vijf in West-Vlaanderen.’

Zo hebben de slachtoffers van de overvloedige regenval op 10 oktober 2013 in Ardooie, Hooglede, Ledegem en Staden nog altijd geen tegemoetkoming gezien. Hetzelfde geldt voor de rukwinden van 20 oktober 2013 in Hooglede en de rukwinden van 25 januari 2014 in Ardooie, Ledegem, Ruiselede, Tielt en Wingene. Ten slotte was er nog de hagelschade van 9 juni vorig jaar en de overvloedige regenval tijdens dat weekend in Ardooie, Pittem, Hooglede, Ruiselede en Staden. ‘Vandaag(gisteren, nvdr.) kwam er schot in de zaak’, zegt Lahaye-Battheu. ‘Nadat de elf erkenningsbesluiten groen licht hadden gekregen van de Inspectie van Financiën en de FOD Financiën, volgde vandaag de goedkeuring door de ministerraad. Na de ondertekening door de koning volgt de publicatie in het Belgisch Staatsblad.’ Al wie getroffen werd door de rampen krijgt dan drie maanden de tijd om een dossier naar de gouverneur te sturen voor verdere afhandeling.

Tussenkomst brandverzekering

Voor slachtoffers die niet voldoende verzekerd waren, kan de erkenning een financiële duw in de rug zijn. Ook al kwam bij verschillende slachtoffers de brandverzekering al tussen. Joost Demyttenaere en zijn vrouw Claudine Verheye hebben een tuinbouwbedrijf in Rollegem-Kapelle en schatten de schade na de valwinden op 25 januari op zo’n 135.000 euro. De wind beschadigde drie loodsen en drie wagens. ‘Alles is nog niet hersteld’, zegt Claudine. ‘We wachten ook nog op de vergoeding van de auto’s. De wind had in de ene loods een muur doen instorten. Van een tweede loods lag het dak honderd meter verder. Gelukkig waren we heel goed verzekerd. De schatting die we toen maakten, was niet overdreven.’

Bron: Het Nieuwsblad, zaterdag 04 april 2015, Geoffrey Sabbe



Rampen erkend door Ministerraad

Enkele rampendossiers werden erkend door de ministerraad. Het gaat om de regenval van 10 oktober 2013 in Bredene, Gistel en Koksijde, de hagelschade van 9 juni 2014 in de hele provincie en de regenval van diezelfde dag in Houthulst en Lo-Reninge. Dat meldt Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. Nadat de erkenningsbesluiten groen licht hadden gekregen van de Inspectie van Financiën en de FOD Financiën, volgde de goedkeuring. Al wie getroffen werd door de rampen en in de desbetreffende gemeenten woont, krijgt drie maanden de tijd om een dossier naar de gouverneur te sturen voor verdere afhandeling. De minister schat dat er tussen de 20.000 à 25.000 dossiers zullen worden ingediend, goed voor ongeveer 50 miljoen euro. Om deze zo snel mogelijk te kunnen behandelen, krijgen de gouverneurs onder meer tijdelijk extra personeel.

Bron: Het Laatste Nieuws, dinsdag 07 april 2015, (LBB)