Sabien voor IPU naar Vietnam


De IPU bestaat sinds 1889 en is daarmee de oudste multilaterale politieke organisatie. België is één van de negen stichtende staten. Er zijn 166 staten lid van de IPU.

De IPU heeft tot doel:
- bij te dragen tot de vrede en veiligheid in de wereld door politieke dialoog en parlementaire diplomatie;
- het parlement als essentiële instelling voor democratie en goed bestuur te versterken.

De Assemblée (Algemene Vergadering) van de IPU vergadert tweemaal per jaar (één keer in Genève en één keer in een ander land), en organiseert geregeld gespecialiseerde vergaderingen, met name in het kader van grote VN-conferenties en andere mondiale intergouvernementele bijeenkomsten.

De Belgische groep kent een voorzitter en 7 vaste leden, die elk in een Commissie van de IPU zetelen. Sabien is lid van Commissie III met betrekking tot democratie en mensenrechten.

De Algemene Vergadering voorjaar 2015 vond dit voorjaar plaats in Vietnam (Hanoi) van 27 maart tot 1 april. Voorafgaand werd een tussenstop gemaakt in Thailand (Bangkok), dat een militair regime kent en waar vrijheid van meningsuiting of vereniging nog onbestaande is. Via de ambassade werd daar een ontmoeting geregeld met de oppositiepartijen van het regime.

In Vietnam vervolgens werd een dringende resolutie aangenomen tegen het terrorisme van Daesh en Boko Haram. Het is voor het eerst dat parlementsleden uit vele  landen, sinds de recente en zeer heftige opstoot van terroristisch geweld, gezamenlijk een resolutie tegen terrorisme goedkeuren.

De Belgische delegatie slaagde er ook in om één van haar thema’s op de volgende IPU-bijeenkomsten te laten agenderen, met name de bescherming van historisch-cultureel erfgoed dat wordt bedreigd door aanslagen, massatoerisme en pollutie.

Wat betreft de Commissie met betrekking tot democratie en mensenrechten, waarin Sabien zetelt, stond o.a. de toegang tot gezondheidszorg op de agenda, en de rol van de parlementen in het waarborgen van de gezondheid van vrouwen en kinderen. Ook de democratie in het digitale tijdperk, en het gevaar voor de privacy en de individuele vrijheden was onderwerp van debat, evenals het thema 25 jaar kinderrechtenverdrag.

U kan de tussenkomsten van Sabien hier nalezen.

 Sabien voor IPU naar Vietnam  Sabien voor IPU naar Vietnam  Sabien voor IPU naar Vietnam  Sabien voor IPU naar Vietnam