Toekomst 'Vierdaagse van de IJzer' blijft onzeker.


“Nochtans worden er al inspanningen gedaan om de kosten van het evenement te drukken,” zegt Sabien. “Zo gaat de wandeltocht dit jaar enkel op weekdagen door, van dinsdag tot vrijdag in plaats van woensdag tot zaterdag. Op die manier moeten er geen weekendprestaties en daaraan gekoppelde overuren worden uitbetaald aan de militairen. In 2014 was dat een meerkost van 54.500 euro. De deelnemende gemeenten vinden het natuurlijk jammer dat de zaterdag wegvalt, maar er is ook begrip voor de situatie.”

 

En toch zal dat niet genoeg zijn. Minister van Defensie Vandeput is voorzichtig in zijn antwoord, maar stelt: “Of de ‘Vierdaagse van de IJzer’ een jaarlijks wederkerend evenement blijft, ligt momenteel nog ter studie. Ik sta open voor voorstellen van de mede-organisatoren om de factuur voor Defensie verder te verlichten.”

 

In 2014 werden gemiddeld 257 militairen per dag, of in totaal 771 militairen op 3 dagen (woensdag, donderdag en vrijdag) ingezet voor de organisatie van de wandeldagen. Op de slotzaterdag waren dat er 235.

 

Sabien roept alle actoren en mede-organisatoren op pro-actief te zijn en samen te zoeken naar manieren om de organisatie betaalbaar te houden.