Minister van Mobiliteit brengt bezoek aan Ieper en Poperinge


Federaal volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) nodigde dinsdagnamiddag minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) uit naar de Westhoek. De minister bezocht de stations van Poperinge en Ieper met de burgemeesters van Poperinge, Ieper en Heuvelland. 'Ik nodigde de minister uit om enkele lokale knelpunten onder de aandacht te brengen', zegt Sabien Lahaye-Battheu. 'De ontsluiting van de Westhoek naar de kust en Noord-Frankrijk is zeer belangrijk. Het nieuw vervoersplan van de NMBS moet beter. We willen meer treinen tijdens piekuren en een kortere reistijd naar grote steden. De trein nemen naar Brugge duurt soms even lang als naar Brussel.'

'Ik rijd nu elf minuten langer naar Brussel in vergelijking met de vorige eeuw', zegt Jan Durnez, burgemeester van Ieper (CD&V). 'Via enkele ingrepen kan dat een kwartier ingekort worden. We vragen ook aandacht voor het verbeteren van de stations. In Ieper is al heel wat vooruitgang geboekt op het stationsplein. Verder willen we ook de perrons verhogen en een lift installeren in de tunnel onder de perrons zodat minder mobiele mensen gemakkelijker de trein op en af kunnen. Ten slotte willen we het oude leegstaande goederenstation afbreken om er een nieuwe parking te maken.'

Patrice Bakeroot, directeur belangenbehartiging Voka, vraagt net om meer goederentransport. 'We willen een nieuw goederenstation voor de zuidelijke Westhoek', zegt hij. 'De geplande kilometerheffing maakt wegtransport duurder. Aangezien wij hier geen water hebben, is het spoor ons enige alternatief. Het enige spoor op de lijn Ieper-Poperinge moet verdubbeld worden zodat er meer personen- en goederentreinen kunnen rijden.'

De minister luisterde aandachtig en wil deze lokale bezorgdheden meenemen naar Brussel. 'Ik werk nu aan mijn nieuw investeringsplan en we zijn het vervoersplan van de NMBS aan het evalueren', zegt ze. (ptb)

Bron: Het Nieuwsblad, 13 mei 2015, Thijs Pattyn

 

Minister Galant sust Westhoek over treinlijn 69 

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft dinsdag tijdens een werkbezoek aan Ieper en Poperinge de regio gerustgesteld over de dienstverlening van het spoornet. Galant was op bezoek op uitnodiging van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) die vreest voor de afbouw van spoorlijn 69, de lijn tussen Kortrijk en Poperinge.

De ontsluiting van de Westhoek blijft een gevoelig item in de regio. Momenteel verbindt enkel spoorlijn 69 Poperinge en de Westhoek met het binnenland, maar er wordt gevreesd voor het verdwijnen van die lijn in het kader van de besparingsplannen bij de NMBS.

Eind 2014 en begin 2015 keurden Poperinge en Ieper een motie goed betreffende het inzetten op een kwaliteitsvol en betrouwbaar openbaar vervoersnet door de NMBS. Er werd gepleit voor meer treinen tijdens piekuren en een verhoging van de frequentie.

Galant wou zelf op het terrein de verzuchtingen van alle actoren, en steden en gemeenten langs de spoorlijn, aanhoren. Tegelijkertijd stelde ze de Westhoek gerust. Infrabel zou de komende jaren twaalf miljoen euro investeren, onder meer in het onderhoud van spoorlijn 69.

Bron: Belga, 13 mei 2015