Registratie van geïnde boetes via btw- of belastingteruggave loopt mank


“Er zou een directe lijn moeten bestaan tussen enerzijds de dienst die de boete int, bijvoorbeeld via de teruggave van btw of belastingen, en anderzijds de ontvangers van penale boetes, die de boete dan ook als ‘betaald’ moet noteren”, zegt Sabien.

Maar dat blijkt niet altijd het geval te zijn. Sabien verwijst naar volgend praktijkvoorbeeld: “Iemand had een boete opgelopen van 450 euro. De boete werd betaald via zijn btw-teruggave in december van vorig jaar. In maart van dit jaar, bij de volgende btw-teruggave, werd echter nogmaals een bedrag van 450 euro ingehouden. Het kantoor beweerde dat de betaling nog niet geregistreerd stond op het ogenblik van de verrekening en dat die 450 euro bij de btw-verrekening in juni zal worden teruggestort. Spijtig genoeg is het verhaal hiermee nog niet afgelopen. Enkele weken later, begin april, wordt diezelfde persoon bij een routinecontrole tegengehouden door de diensten van de douane, die constateren dat hij een nog niet betaalde boete van 450 euro openstaan heeft. Hij moet die boete onmiddellijk betalen, zoniet wordt zijn voertuig getakeld. Die persoon kon dus niet anders doen dan voor de derde keer die boete van 450 euro betalen, omdat ook de douane geen weet had van de betaling."

Minister Van Overtveldt erkende dat het geschetste geval behoorlijk indrukwekkend is. Hij stelde voorts dat de termijnen inzake de terugbetaling van een btw-krediet wettelijk zijn bepaald:

  • uiterlijk de derde maand na de periode waarop de kwartaalaangifte of de aangifte van de laatste maand van dat kwartaal betrekking heeft;

  • uiterlijk de tweede maand na de periode waarop de btw-maandaangifte betrekking heeft, indien de ondernemer beschikt over een vergunning om maandelijks een btw-teruggave te krijgen

     

    “Deze termijnen gelden ook wanneer een gedeelte van de btw-teruggave wordt ingehouden voor de betaling van fiscale of niet-fiscale schuldvorderingen. De administratie nam onlangs maatregelen om de verwerking van de toerekening van de teruggaven op fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen te versnellen”, zegt Van Overtveldt.

     

    “Zo kunnen de teruggaven inzake directe belastingen vanaf maart 2015 rechtstreeks op de postrekening van de andere diensten van de FOD worden overgeboekt. De ontvangers van penale boetes zullen in de nabije toekomst een inhouding van een betalingsteruggave voor een onbetaalde penale boete rechtstreeks in hun informaticasysteem kunnen ingeven. Hierdoor zullen de douanediensten de betaling niet meer vorderen voor boeten van hun schuldeisers die recht op een krediet hebben.”