Slachtofferfonds zit op miljoenenberg



In dat geval kan het Slachtofferfonds soelaas bieden. Het komt tussenbeide als de dader van een opzettelijke gewelddaad het slachtoffer niet vergoedt of als de dader onbekend blijft. De inkomsten van het fonds komen van daders: iedereen die door een rechter tot een geldboete hoger dan 25 euro wordt veroordeeld, moet minstens 150 euro aan het Slachtofferfonds betalen.

Ten tijde van het proces-Janssen uitten de advocaten al forse kritiek op de bedragen die het Slachtofferfonds uitkeert. Zelfs in zeer schrijnende gevallen - slachtoffers die zwaar verminkt achterblijven en de rest van hun leven dure medische zorgen nodig hebben - keert het fonds maar maximaal 62.000 euro uit. 'De lage bedragen zorgen bij de slachtoffers soms voor een wrang gevoel', zegt advocate Iris Exelmans, die een van de slachtoffers van Janssen bijstaat.

Hoge medische kosten

Het Slachtofferfonds deelt die mening. In een recent advies aan justitieminister Koen Geens (CD&V) stelt voorzitter Léon Oldenhove voor om het plafond van de maximale schadevergoeding te verdubbelen tot 124.000 euro.

'De bedragen die we uitkeren, zijn niet meer van deze tijd', legt Oldenhove uit. 'Ze zijn al zeker vijftien jaar niet aangepast. Intussen is het leven duurder geworden en medische kosten lopen snel hoog op. Dat maakt dat slachtoffers die bij een gewelddaad ernstig verwond geraakten - verlamd, het zicht aan een oog verliezen - met het huidige maximumbedrag amper toekomen om de zwaarste financiële nood te lenigen.'

Oldenhove beseft dat in de zwaarste gevallen zelfs een verdubbeling van de bedragen onvoldoende blijft. 'Maar we moeten realistisch blijven: het fonds is en blijft een geste van solidariteit. Slachtoffers via dit fonds volledig schadeloos stellen, blijft een utopie.'

Solidariteit

Open VLD-justitiespecialiste Sabien Lahaye-Battheu is alvast voor een verhoging van de schadevergoedingen die het Slachtofferfonds uitkeert. 'De middelen zijn voorhanden: het Slachtofferfonds had vorig jaar 17 miljoen euro op overschot. Ook een goede zaak is dat het fonds voorstelt om de categorie van slachtoffers uit te breiden. De echtgenoot van een vrouw die bij een overval zwaar mishandeld werd, heeft dan ook recht op een vergoeding. Terecht, want die echtgenoot wordt ook zwaar geconfronteerd met de gevolgen van zo'n gewelddaad.'

Bron: Het Nieuwsblad, zaterdag 25 juli 2015, Werner Rommers

 

'Verdubbel schadevergoeding aan slachtoffers'

Het Slachtofferfonds vraagt om de bedragen van de schadevergoedingen te verdubbelen. 'Het maximumbedrag van 62.000 euro is niet meer van deze tijd'.

De families van de slachtoffers van seriemoordenaar Ronald Janssen moeten zich allemaal tot het Slachtofferfonds wenden, voluit de commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en aan de occasionele redders. Janssen liet zich onvermogend verklaren, waardoor hij de opgelegde schadevergoedingen niet betaalt.

In dat geval kan het Slachtofferfonds soelaas bieden. Het komt tussenbeide wanneer de dader van een opzettelijke gewelddaad het slachtoffer niet vergoedt of de dader onbekend blijft. De inkomsten van het fonds komen van daders: iedereen die door een rechter tot een geldboete hoger dan 25 euro wordt veroordeeld, moet minstens 150 euro aan het Slachtofferfonds betalen.

Ten tijde van het proces Janssen was er al kritiek te horen op de bedragen die het Slachtofferfonds uitkeert. Zelfs in schrijnende gevallen keert het fonds maar maximaal 62.000 euro uit. 'De lage bedragen laten bij de slachtoffers soms een wrang gevoel achter', zegt advocate Iris Exelmans, die een van de slachtoffers van Ronald Janssen bijstaat.

Het Slachtofferfonds deelt die mening. In een recent advies aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelt voorzitter Léon Oldenhove voor het plafond van de maximale schadevergoeding 'te verdubbelen' tot 124.000 euro.

'De bedragen die we uitkeren, zijn niet meer van deze tijd', zegt Oldenhove. 'Ze zijn al 15 jaar niet aangepast.'

Open VLD-justitiespecialiste Sabien Lahaye-Battheu is voorstander. 'De middelen zijn voorhanden: het Slachtofferfonds had vorig jaar 17 miljoen euro op overschot.'

Bron: De Standaard, zaterdag 25 juli 2015, Werner Rommers 

 

Slachtofferfonds vraagt verdubbeling schadevergoedingen

De families van de slachtoffers van seriemoordenaar Ronald Janssen moeten zich allemaal tot het Slachtofferfonds wenden (voluit de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en aan de occasionele redders). Janssen liet zich onvermogend verklaren, waardoor hij de opgelegde schadevergoedingen niet betaalt.

In dat geval kan het Slachtofferfonds soelaas bieden. Het komt tussenbeide als de dader van een opzettelijke gewelddaad het slachtoffer niet vergoedt of als de dader onbekend blijft. De inkomsten van het fonds komen van daders: iedereen die door een rechter tot een geldboete hoger dan 25 euro wordt veroordeeld, moet minstens 150 euro aan het Slachtofferfonds betalen.

Ten tijde van het proces-Janssen uitten de advocaten al forse kritiek op de bedragen die het Slachtofferfonds uitkeert. Zelfs in zeer schrijnende gevallen - slachtoffers die na een overval zwaar verminkt achterblijven en de rest van hun leven dure medische zorgen nodig hebben - keert het fonds maar maximaal 62.000 euro uit. "De lage bedragen zorgen bij de slachtoffers soms voor een wrang gevoel", zegt advocate Iris Exelmans, die een van de slachtoffers van Ronald Janssen bijstaat.

Het Slachtofferfonds deelt die mening. In een recent advies aan justitieminister Koen Geens (CD&V) stelt voorzitter Léon Oldenhove voor om het plafond van de maximale schadevergoeding te verdubbelen tot 124.000 euro.

Solidariteit

"De bedragen die we uitkeren, zijn niet meer van deze tijd", legt commissievoorzitter en magistraat Léon Oldenhove uit. "Ze zijn al zeker vijftien jaar niet aangepast. Intussen is het leven duurder geworden en medische kosten lopen snel hoog op. Dat maakt dat slachtoffers die bij een gewelddaad ernstig verwond geraakten - verlamd, het zicht aan een oog verliezen - met het huidige maximumbedrag amper toekomen om de zwaarste financiële nood te lenigen."

Oldenhove beseft dat in de zwaarste gevallen zelfs een verdubbeling van de bedragen onvoldoende blijft. "Maar we moeten realistisch blijven: het fonds is en blijft een geste van solidariteit. Slachtoffers via dit fonds volledig schadeloos stellen, blijft een utopie."

17 miljoen overschot

Open Vld-justitiespecialiste Sabien Lahaye-Battheu is alvast voor een verhoging van de schadevergoedingen die het Slachtofferfonds uitkeert. "De middelen zijn er: het Slachtofferfonds had vorig jaar 17 miljoen euro op overschot. Ook een goede zaak is dat het fonds voorstelt om de categorie van slachtoffers uit te breiden. De echtgenoot van een vrouw die bij een overval zwaar mishandeld werd, heeft dan ook recht op een vergoeding. Terecht, want die echtgenoot wordt ook zwaar geconfronteerd met de gevolgen van zo'n gewelddaad."Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil nog geen commentaar kwijt bij de voorstellen van het Slachtofferfonds.

Bron: Het Belang van Limburg, zaterdag 25 juli 2015, Werner Rommers

 

Slachtofferfonds aan minister van Justitie: "Verdubbel bedrag voor slachtoffers"

Het Slachtofferfonds, dat mensen een schadevergoeding geeft als de dader van een misdrijf geen geld heeft, vraagt justitieminister Koen Geens om de bedragen van schadevergoedingen op te trekken, tot zelfs te verdubbelen.

Onder meer de families van de slachtoffers van seriemoordenaar Ronald Janssen moesten zich tot het Slachtofferfonds wenden.

Janssen liet zich immers onvermogend verklaren. Het Slachtofferfonds komt tussenbeide wanneer de dader van een opzettelijke gewelddaad het slachtoffer niet vergoedt of de dader onbekend blijft. De inkomsten van het fonds komen van daders: iedereen die door een rechter tot een geldboete hoger dan 26 euro wordt veroordeeld, moet minstens 150 euro aan het Slachtofferfonds betalen.

In een recent advies aan justitieminister Koen Geens (CD&V) stelt commissievoorzitter Léon Oldenhove voor het plafond van de schadevergoeding te verdubbelen tot 124.000 euro. "De bedragen die we uitkeren, zijn niet meer van deze tijd", zegt Léon Oldenhove.

Open Vld-justitiespecialiste Sabien Lahaye-Battheu is alvast voor een verhoging van de schadevergoedingen die het Slachtofferfonds uitkeert. "De middelen zijn voorhanden: het Slachtofferfonds heeft 17 miljoen euro op overschot."

Bron: Gazet van Antwerpen, zaterdag 25 juli 2015, Werner Rommers