Gilles loopt dagje stage bij Sabien


Op dinsdag 24 november had ik de eer om stage te lopen bij Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. Zij is vast lid van de Commissie Binnenlandse Zaken en van de Commissie Infrastructuur voor Open Vld. Om 9u werd ik zeer hartelijk ontvangen door haar parlementair medewerker, Stefaan Reynaert, die zelf Open Vld gemeenteraadslid is te Oudenburg. Vervolgens kreeg ik een uitgebreide rondleiding waarbij ik vaststelde dat de politici de mooiste werkplaats ter wereld hebben.

Vervolgens zijn we naar de Commissie Binnenlandse Zaken geweest waar Eerste Minister Charles Michel zijn beleidsnota uit de doeken deed in het kader van de begroting op het einde van het jaar. Hij besprak diverse materies zoals bv. de verdere operationalisering van het Centrum voor Cybersecurity België. Tijdens zijn repliek op de vragen die na zijn nota werden gesteld, benadrukte Eerste Minister Michel nog eens dat cyberveiligheid zoveel mogelijk moet geharmoniseerd worden. Vervolgens werd er ook over de omzetting van de nieuwe Europese richtlijnen op het vlak van overheidsopdrachten gesproken. Tegen 18 april 2016 moeten drie EU richtlijnen die in het kader van de Small Business Act zijn goedgekeurd in 2014, worden omgezet. Deze richtlijnen beogen een modernisering van procedureregels met het oog op een effectievere mededinging. Daarnaast gaat er bijzondere aandacht naar de bestrijding van sociale dumping, concurrentievervalsende handelingen en belangvermenging en daarmee ook naar de naleving van de regels van behoorlijk bestuur. Dit zijn allemaal punten die terecht zeer belangrijk zijn in de ogen van onze huidige regering.

Daarna woonde ik de Comissie voor Sociale Zaken en Volksgezondheid bij van Minister Maggie De Block. Daar somde ze enkele verwezenlijkingen op van het voorbije jaar. Onder meer de hervorming van de financiering en organisatie van de ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren, het Toekomstpact voor de patiënt met de farmaceutische industrie waren belangrijke dossiers die ze tot een goed einde heeft gebracht met de gedrevenheid die we kennen van Minister De Block. Al deze hervormingen dragen bij tot het verbeteren van de patiëntgerichtheid van de gezondheidszorg. Minister De Block zal haar uitstekend beleid voortzetten met enkele noodzakelijke bezuinigingen waarbij de patiënt gevrijwaard wordt.

Rond de middag mocht ik mevrouw Lahaye-Battheu vervoegen tijdens de Raad van Bestuur van de Liberale Vrouwen in het Open Vld-hoofdkwartier. De Liberale Vrouwen is een sociaal-culturele vereniging voor vrouwen vanuit een liberaal perspectief. Op deze Raad van Bestuur zag ik gedreven en enthousiaste vrouwen die hun steentje willen bijdragen in verscheidene belangrijke maatschappelijke debatten met goesting voor de toekomst. Een half jaar terug diende Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu en mede-indiener Kamerlid Carina Van Cauter een wetsvoorstel in die erin voorziet om seksuele handelingen tussen een 14- en 15-jarigen en een partner die maximum 5 jaar ouder is, niet langer strafbaar te stellen. Tijdens de Raad van Bestuur van de Liberale Vrouwen werd er hierover gediscussieerd, onder andere over de foutieve interpretatie in en door de media en de ongunstige gevolgen die daaruit voortvloeiden. Er was onnodige verwarring ontstaan bij het grote publiek doordat men dacht dat men de seksuele meerderjarigheid (nu: 16 jaar) wou verminderen, wat dus niet in dat wetsvoorstel staat. Het wetsvoorstel beoogt enkel om handelingen tussen 14- en 15-jarigen en een partner die maximum 5 jaar ouder is, niet meer strafbaar te stellen. Dankzij mevrouw Lahaye-Battheu kan België hopelijk weer zijn progressieve en tolerante kant laten zien.

Na de middag ging de Commissie Infrastructuur met Minister Alexander De Croo van start. Hier werd voornamelijk gesproken over de digitalisering van de economie en hoe de regering daarop moet inspelen. Het is namelijk noodzakelijk dat de nodige infrastructuur beschikbaar is om de groei van de digitale economie op te kunnen vangen en die eveneens te stimuleren. Zo werden allerhande initiatieven zoals bijvoorbeeld de “Tournée Digitale” overlopen. Deze “Tournée Digitale” bestaat uit sessies met lokale bedrijven die internet omarmen en die voor andere ondernemers een inspiratie moeten vormen om ook op de digitale trein te springen. Niet onbelangrijk was ook de overstap naar 5G die ook belangrijk is voor “the internet of everything”. Tijdens de vorige overstap naar 4G was er daar veel onnodige commotie rond en Minister De Croo riep dan ook terecht op om de overstap naar 5G vlotter te doen verlopen. Verder ging het vooral over de digitalisering van de overheidsinfrastructuur zoals bv. aangetekende zendingen digitaliseren. Ook moet de wetgeving geupdated worden om de nieuwe technologie op te vangen want rond veel moderne ondernemingen die werken met apps en andere e-commerce technologie, heerst er rechtsonzekerheid. Die rechtsonzekerheid vormt op zijn beurt een obstakel om toe te treden tot de e-commerce wat op zijn beurt nadelig is voor de economie. Deze digitalisering is dus een zeer goede stap vooruit van Minister De Croo en zijn plannen konden dan ook op veel steun rekenen in de commissie.

Alsof de dag nog niet perfect genoeg was, mocht ik mee naar het befaamde café, de Treurenberg. Daar kwam ik ook nog in contact met andere sympathieke parlementair medewerkers van Open Vld’ers. De rest van de avond vormde voor mij de kers op de taart. Ten slotte wil ik zeggen dat ik zowel mevrouw Lahaye-Battheu als meneer Reynaert enorm dankbaar ben dat ze de tijd en moeite namen om mij een dag te verwennen met een geweldige kijkstage!

 Gilles loopt dagje stage bij Sabien