Elk jaar missen honderd treinen een halte


Uit de statistieken sinds 2011 blijkt dat er elk jaar ongeveer honderd treinen een halte missen. Vorig jaar misten treinbestuurders 113 keer een voorziene stopplaats zonder halt te houden. Dat resulteerde in 240 klachten. Daarvoor werd bijna 1.200 euro aan compensaties uitgekeerd.

Het missen van een halte is vaak het gevolg van afwijkingen in de treindienst, bijvoorbeeld door werken. Ook treinverbindingen met aangepaste stopplaatsen in het weekend zorgen

al eens voor een misser. Perronvoorbijrijdingen geven aanleiding tot bijkomende coaching en een premieafhouding. Een betere visualisering van afwijkingen op de dienstfiche van de bestuurder moet beterschap brengen, aldus een persmededeling van Lahaye-Battheu.

Daarnaast bleken de voorbije jaren ook steevast een 30-tal treinen in de verkeerde richting gestuurd te worden. Vorig jaar waren dat er wel maar 18 meer. Momenteel wordt de seinhuistechnologie uitgerust met ARS (Automatic Route Setting) waardoor het risico op menselijke fouten aanzienlijk beperkt wordt.

 

Bron: Belga, woensdag 09 december 2015