Vredegerecht blijft in Poperinge


In ons land zijn er 187 vredegerechten met 229 zetels. De minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), kondigde eerder dit jaar aan het aantal zetels te verlagen om besparingsredenen.

 

Sabien: “Ook ons vredegerecht 2de kanton Ieper-Poperinge kent twee zetels: in Ieper op de Grote Markt en in Poperinge op het Burgemeester Bertenplein. We voelden de bui dus hangen en besloten actie te ondernemen. Poperinge mocht niet weer een dienstverlening verliezen, nadat we in 2007 al ons ziekenhuis verloren en de FOD Financiën eerder dit jaar naar Ieper verhuisde. In de gemeenteraad van oktober dienden wij vanuit de oppositie een motie in tot het behoud van de zetel in Poperinge.”

 

“De motie, die unaniem werd goedgekeurd, werd aan de minister overgemaakt. Daarop trokken de burgemeester van Poperinge, Christof Dejaegher, de burgemeester van Ieper, Jan Durnez en ikzelf ook persoonlijk naar Brussel om het dossier te verdedigen.” aldus Lahaye-Battheu. “We konden de minister overtuigen op basis van de drie criteria die hij zelf had vooropgesteld. De zetel Poperinge, waar de meeste dossiers behandeld worden, ligt centraal in het kanton dat zich uitstrekt tot Roesbrugge en Vleteren in het noorden, en Nieuwkerke en Wulvergem in het zuiden. Het gebouw zelf is in opperbeste staat, en biedt nog ruimte voor uitbreiding. De vrederechter zelf sprak ook zijn voorkeur uit voor Poperinge. Ik ben blij dat we door het bundelen van de krachten, over de partijgrenzen heen, tot dit resultaat gekomen zijn. ”