VN-Bevolkingsfonds UNFPA stelt 'State of the World Population' voor aan 'Parlementairen voor de 2030 Agenda'


Nood hoog voor vrouwen en meisjes in crisis

 

Eén miljard mensen wereldwijd zijn vandaag getroffen door crisis. Naar schatting 100 miljoen van hen hebben nood aan humanitaire hulp, één derde van hen meisjes en vrouwen. Dit zijn enkele van de onthutsende cijfers van de SWOP van het UNFPA.

 

Toegenomen kwetsbaarheid

 

De SWOP identificeert de hoge onvervulde nood wat betreft de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van mensen in humanitaire crisis. In het bijzonder meisjes en vrouwen zijn kwetsbaar voor seksueel en gendergebaseerd geweld, en lopen ernstige gezondheidsrisico’s, zeker wanneer zij zwanger zijn. UNFPA roept overheden op de SRGR van vrouwen in crisis te beschermen en pleit voor minimale SRHR diensten voor meisjes en vrouwen die op de vlucht zijn of ontheemd.

 

Een tekort van 7,6 miljard dollar

 

Om te verzekeren dat mensen hun gezondheid en rechten beschermd en gerespecteerd worden is dringend meer overheidssteun vereist van de VN-lidstaten. Het VN Systeem in zijn geheel heeft op dit moment een tekort van 7,6 miljard dollar om de humanitaire respons te kunnen organiseren. Slechts 60%  van de huidige nood aan fondsen is ingelost.