Kamerleden dienen voorstel in om vluchtelingen strenger te straffen


“Het wetsvoorstel komt er op vraag van politie, gerecht en bedrijven”, zegt Kamerlid Daphné Dumery (N-VA).

Transmigranten die ronddolen in Zeebrugge en niet bereid zijn om asiel aan te vragen, proberen elke nacht de haven binnen te dringen om zo de overtocht naar Groot-Brittannië te wagen. Ze schrikken er niet voor terug om over omheiningen te kruipen of ze kapot te knippen. Dat verhinderen, vraagt een enorme inspanning van de scheepvaartpolitie. Ook havenbedrijven hebben al duizenden euro’s geïnvesteerd in meer veiligheid.

Om migranten die al in het havengebied zijn opgepakt te ontraden om een nieuwe poging te wagen, hebben N-VA en Open VLD een wetsvoorstel ingediend om celstraffen te voorzien die kunnen oplopen tot vier jaar cel. Het wetsvoorstel is ingediend door Kamerleden Daphné Dumery (N-VA), Rob Van de Velde (N-VA) en Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

“De migranten gaan almaar driester te werk”, zegt Daphné Dumery. “De pogingen gebeuren steeds vaker in groep en dat zorgt voor heel wat economische schade. De huidige regels leiden tot straffeloosheid. De huidige maximumstraf van zes maanden cel is niet meer dan een voorlopige hechtenis. Onze parketten gaan daarom niet vaak over tot vervolging, omdat de migranten tegen de dagvaarding al andere oorden hebben opgezocht.”

Tot vier jaar cel

“Met ons wetsvoorstel willen we de maximumstraffen fors optrekken. Wij stellen boetes voor tot tweehonderd euro en celstraffen van twee maanden tot een jaar voor het betreden van de haven zonder toelating”, zegt Sabine Lahaye-Battheu.

Maar daar stopt het nog niet voor de Kamerleden. “Voor migranten die over het hek zijn geklommen en schade hebben toegebracht, zal de boete oplopen tot vierhonderd euro en de celstraf van twee maanden tot twee jaar. Is er binnen de vijf jaar sprake van herhaling van het misdrijf, dan worden de maximumstraffen nog eens verdubbeld. Liep de betrokkene al eerder tegen de lamp, dan zou de straf dus kunnen oplopen tot vier jaar”, aldus Rob Van de Velde.

De Kamerleden hopen op een ontradend effect en dat het gerecht overgaat tot een strafvervolging, indien mogelijk via een snelrechtprocedure.

Bron: Het Nieuwsblad, 03 maart 2016, Norbert Minne