"Werken tussen Komen en Poperinge maken eventuele ontdubbeling van spoorlijn 69 niet onmogelijk"


Over de werken die infrastructuurbeheerder Infrabel momenteel uitvoert tijdens de weekends, zegt minister Galant “dat nutteloos geworden infrastructuur wordt vereenvoudigd”. Dat kadert in het vernieuwingsprogramma van de spoorweginfrastructuur.

 

Sabien: “In de Westhoek koesteren wij nog altijd de hoop dat de spoorlijn tussen Komen en Poperinge ooit ontdubbeld wordt. De werken die nu aan de gang zijn, sluiten die mogelijkheid in de toekomst niet uit. De ontdubbeling van spoorlijn 69 blijft nog altijd mogelijk indien dit noodzakelijk zou zijn. Dat antwoord kreeg ik zwart op wit van de minister.”

 

werken in en aan enkele stations in de Westhoek

 

“Dit jaar nog wordt het dienstgebouw van het station te Poperinge gerenoveerd en zal het schrijnwerk vernieuwd worden. In tegenstelling tot eerdere berichten zullen er aan het stationsgebouw zelf geen werken gebeuren. De uitbreiding van de parking met 48 plaatsen komt er in 2017”, leert Sabien uit het antwoord.

 

“Afhankelijk van de ontsluiting van de parking aan de kant van de Esenweg, wordt er in Diksmuide een parking van 150 plaatsen gerealiseerd. In tussentijd is er een tijdelijke parking in gebruik. In 2017 wordt er werk gemaakt van een stalling voor 140 fietsen. Samen met Infrabel bekijkt de NMBS de planning voor het vernieuwen van de perrons.”

 

Aan het station te Ieper is er de voorbije jaren heel wat gerealiseerd. Een volgende stap is de sloop van de goederenloods, volgende maand al. De planning voor de uitvoering van de vernieuwing van de perrons is ook voor Ieper nog in de fase van onderzoek, samen met Infrabel.

 

Nadat in Kortemark een eerste fase van werken werd voltooid in 2013, volgt een tweede fase in 2017-2018. De toegang van de parking moet nog vernieuwd worden, en er wordt verder gewerkt aan de overdekte fietsenstalling en de trapoverkapping aan de kant van het stationsgebouw.

 

In Veurne staan er heel wat werken op de planning vanaf september 2017. Er komt een nieuw station voor trein en bus, de perronuitrusting wordt gemoderniseerd, en er wordt werk gemaakt van een parking en fietsenstalling.