Minister Jambon: Securail-personeel integreren in spoorwegpolitie


“Verschillende media berichtten ruim een maand geleden over een vertrouwelijke brief van Cornu aan minister Jambon en gewezen minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Daarin stelde hij voor om het Securail-personeel te bewapenen.  Aanleiding was de conclusie van een analyse na de verijdelde aanslag in een Thalys en de aanslagen in Parijs, namelijk dat de huidige veiligheidsmaatregelen bij de NMBS niet volstaan. De berichtgeving dateert van een week vóór de drieste aanslagen in Brussel en Zaventem…”, schetst Sabien de context van de vraag.

 

Met zijn voorstel wil Cornu het takenpakket van de agenten van Securail uitbreiden. Identiteitscontroles en fouilleren met explosievenhonden moeten mogelijk zijn. Hij pleitte ook 2.500 extra camera's in de stations en een aanpassing van de wet zodat alle werknemers met toegang tot de spoorinfrastructuur gescreend kunnen worden.”

 

Op die laatste voorstellen ging minister Jambon vanmiddag niet in. Hij gaf wel mee dat hij vorige week al voor de eerste keer samen zat met de kersverse minister van Mobiliteit François Bellot. Hij heeft hem gevraagd na te denken over maatregelen, die de beveiliging van treinstations kunnen verbeteren.

 

Minister Jambon toonde zich er dus – zoals politievakbond VSOA - geen voorstander om het Securail-personeel in de huidige vorm te bewapenen.  “De integratie van het Securail-personeel in de spoorwegpolitie zou een goede zaak zijn. Zo zou er daar meer personeel beschikbaar zijn en zou de samenwerking verbeteren. Op die manier kan Securail verdwijnen. Daarna kan de spoorwegpolitie nog altijd samenwerken met de private sector om de beveiliging van stations te optimaliseren”, besluit Sabien.