Vandeput wil nog geen budgettaire tussenstad geven van 'redesign' overheid


De 'redesign' van de federale overheid is al maanden voer voor discussie in het parlement. De oefening focust onder meer op gecentraliseerde aankopen, een beter patrimoniumbeheer, een doeltreffendere inning van inkomsten en een reeks andere efficiëntiewinsten. De regering wil er dit jaar 100 miljoen euro mee vinden ter financiering van de taxshift, maar de oppositie betwijfelt of dit zal lukken en voelt zich onder meer gesteund door het Rekenhof.

"Hoeveel denkt u dat u tot op vandaag al bespaard hebt", wilde ook Franky Demon van regeringspartij CD&V dinsdag in de bevoegde Kamercommissie weten. "Is 100 miljoen euro dit jaar nog wel realistisch", trad sp.a'er Alain Top hem bij.

Vandeput vindt alvast van wel. Nu een tussenstand geven, leek hem echter niet correct. De redesign is een taak voor een heel aantal ministers en hun administraties. Die verschillen soms danig van omvang, waardoor niet overal dezelfde opbrengst te rapen valt, argumenteerde hij. "We moeten dat dus samen bekijken. De twee trajecten waar ik verantwoordelijk voor ben, gaan bijvoorbeeld niet de grote miljoenen opbrengen."

De N-VA'er verzekerde voorts dat hij aandacht heeft voor overleg met de administraties en het personeel. "Ik ga niet wegsteken dat er wat ongerustheid is, maar we laten dit net groeien van onderuit om het draagvlak zo breed mogelijk te maken", zo reageerde hij op kritiek van PS-Kamerlid Julie Fernandez-Fernandez. Zij confronteerde de minister met de acties van de overheidsvakbonden, maar volgens Vandeput klonken daarbij helemaal geen specifieke eisen op vlak van de 'redesign'.

De N-VA-minister pikte ook de kritiek niet van coalitiepartner Open Vld. "Ik ben helemaal niet akkoord dat de ambities zijn afgezwakt", beet hij Sabien Lahaye-Battheu toe. "Vanaf 1 januari 2017 spreken we niet meer van veertien federale overheidsdiensten, maar van elf. Ik daag u uit om in het verleden een moment te vinden waarop de federale overheid ooit naar één dienst minder is gegaan."

Bron: Belga, dinsdag 14 juni 2016