IGO: vorig jaar recordbedrag van ruim 4 miljoen euro aan onterechte uitkeringen teruggevorderd.


Vanaf de wettelijke pensioenleeftijd (momenteel 65 jaar) kunnen zowel mannen als vrouwen, die niet over voldoende financiële middelen beschikken, aanspraak maken op de IGO. Zodra de vereiste leeftijd bereikt is, wordt dat recht onderzocht. Zelf een aanvraag indienen kan ook. Maximaal gaat het om een maandelijks extra bedrag van 700 euro (gedeelde hoofdverblijfplaats) tot 1.000 euro (niet-gedeelde hoofdverblijfplaats).

"Maar wie ten onrechte, zij het onbewust, bepaalde bedragen heeft ontvangen, moet die later terugbetalen. Het stijgend aantal terugvorderingen is het gevolg van de wetswijziging op 1 januari 2014. In het kader van de strijd tegen de sociale en fiscale fraude wordt sindsdien (nog) strikter gecontroleerd", leert Sabien uit het antwoord.

Meest voorkomend feit dat tot terugvordering leidt, is een verblijf van meer dan 29 dagen in het buitenland (per kalenderjaar), dat niet of onvolledig of laattijdig  werd aangegeven. Andere redenen zijn het gebrek van aangifte van roerende goederen en de controle van nalatenschappen. Ook het niet aangeven van een wijziging in de gezinssamenstelling kan leiden tot een terugvordering (des te meer gezien sinds 2014 geen rekening meer wordt gehouden met eventueel inwonende kleinkinderen).

"Het lijkt me niet overbodig om een informatiecampagne te voeren, waarin de mensen gewezen worden op de mogelijke gevolgen van terugvordering, als zij bepaalde zaken niet aangeven. Immers, in de praktijk duurt het lang vooraleer een beslissing tot terugvordering valt, en is de terugvordering des te hoger. Dat kan leiden tot financiële problemen. Beter voorkomen dan genezen", besluit Sabien.