Staatssecretaris Francken over sluiting opvangcentrum voor asielzoekers te Koksijde: "Dank aan iedereen, ik heb er veel uit geleerd"


"Op 28 oktober organiseerde het team van Fedasil Koksijde een afscheidsfeest, ter gelegenheid van de nakende sluiting. Dat leverde mooie en ontroerende beelden op. De komst van de asielzoekers begin oktober vorig jaar, veroorzaakte heel wat commotie in en rond de kuststad, maar uiteindelijk is het een positief verhaal geweest. Daar zijn alle partijen het over eens", zegt Sabien.  

Hoewel de sluiting al enige tijd geleden werd aangekondigd, toch is er wat spanning, zowel bij de bewoners als bij het personeel: "Waar moeten we naartoe?" Sabien kreeg van de Staatssecretaris te horen dat voor elke bewoner de meest aangepaste plaats wordt gezocht, afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen: "Bij minderjarige asielzoekers wordt zelfs rekening gehouden met ontstane vriendschappen. De toewijzing van de nieuwe bestemming wordt door het centrum aan de bewoner meegedeeld, waarna deze drie dagen de tijd heeft om alles klaar te maken voor vertrek."

Personeel

Sabien: "Ook voor het personeel, met contracten van bepaalde duur, worden er inspanningen gedaan, zij het enkel intern. Van de 48 medewerkers worden er ondertussen acht tewerkgesteld in Poelkapelle en één in Dendermonde. Zes personen namen vrijwillig ontslag of kondigden hun ontslag aan. 34  mensen vonden nog geen nieuwe job binnen Fedasil, maar kunnen regelmatig deelnemen aan interne selecties. Laat ons hopen dat ook voor hen op korte termijn een oplossing uit de bus komt."

Toekomst van de site in handen van Defensie

"Negen contracten werden verlengd tot eind februari 2017, teneinde de gebouwen tot hun oorsponkelijke staat te brengen. Op dat moment zal Fedasil de gebouwen weer overdragen aan Defensie, die dan zal beslissen over de toekomst van de site", besluit Sabien.