Boetes opgelegd door rechters fors duurder


Nog maar enkele weken geleden bond Sabien de kat de bel aan: "Uit het antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bleek dat tussen 2012 en 2015 rechters voor 915 miljoen euro aan boetes uitspraken. Daarvan was tot enkele weken geleden 368 miljoen euro geïnd en 547 miljoen euro (nog) niet. Er werden de afgelopen jaren al maatregelen ten goede genomen, maar vooral de geautomatiseerde gegevensuitwisseling tussen Justitie en Financiën kan nog steeds veel beter. Daarom is het een goede zaak dat de regering, tijdens het jongste begrotingsconclaaf, ook maatregelen heeft goed­gekeurd die de inning en de invordering van verkeers- en penale boetes moeten verbeteren."

bevel tot betaling - proces-verbaal en voorstel tot onmiddellijke inning in één zending

"Vanaf midden 2017 zal het Openbaar Ministerie ‘bevelen tot betaling' kunnen uitvaardigen, wat aan Financiën een krachtige ‘uitvoerbare titel' geeft om desnoods gedwongen in te vorderen. In de fase van het ‘bevel tot betaling' wordt de boete met 35% verhoogd. Het is dus aan te raden om snel de onmiddellijke inning, de rappel ervan of de minnelijke schikking te betalen", aldus minister Geens.

"Zeker dat laatste is een goede zaak", zegt Sabien. "Voorheen moesten niet-betalers voor de politierechter worden gebracht, die een ‘uitvoerbare titel' opstelde bij wijze van vonnis. Dat is zeer arbeidsintensief om vervallen geldschulden gedwongen te kunnen invorderen. Het vernieuwde werkproces van het crossborderproject moet toelaten om de vervolgingsquota's af te schaffen, die momenteel bij de politie en de parketten worden gehanteerd om de werklast houdbaar te houden. De volledige informatisering zorgt ervoor dat er nog maar weinig manueel werk overblijft voor zowel politie als parket, waardoor beiden zich op hun kerntaken kunnen concentreren, zijnde vaststellingen doen respectievelijk vervolgen/voor de rechter brengen indien nodig. De administratieve taken die nog resten, zoals het printen en verzenden van de onmiddellijke inningen, minnelijke schikkingen en bevelen tot betalen, worden door bpost uitgevoerd", leert Sabien nog uit het antwoord.

 

"Voortaan zal het Openbaar Ministerie over een authentieke databank beschikken waarin de boetes van elkeen worden vermeld, zodat beter tegen recidive kan worden ingezet en rekening kan worden gehouden met de al dan niet betaling van eerdere boetes door de overtreder", zegt Geens. "Het nieuwe werkproces realiseert tevens een administratieve vereenvoudiging, die de kosten aanzienlijk drukt. Het proces-verbaal en het voorstel tot onmiddellijke inning zullen in één enveloppe naar de overtreder worden opgestuurd, in tegenstelling tot vandaag, nu gebeurt dit in twee zendingen."