Reeds 30 ANPR-camera's op West-Vlaams grondgebied


"Met 7 ANPR-camera's voor de politiezone Grensleie, 7 voor Westkust, 3 voor Ieper, 1 voor Vlas en 1 voor Mira, zijn 19 van de 30 toestellen (bijna twee derden) actief in zones die raken aan de Frans-Belgische grens. En dat is een goede zaak, want ze blijken een efficiënt middel in de strijd tegen grenscriminaliteit", zegt Sabien. "En dat alleen zal binnenkort nog fors toenemen, want de politiezone Vlas kondigde recentelijk aan tegen de lente van volgend jaar maar liefst 23 extra camera's in gebruik te zullen nemen."    

 

 

ANPR vast

ANPR mobiel

PZ HET HOUTSCHE (OOSTKAMP)

3

1

PZ DAMME/KNOKKE-HEIST

2

0

PZ OOSTENDE

0

2

PZ GAVERS (HARELBEKE)

0

1

PZ RIHO (ROESELARE)

0

1

PZ MIRA (WAREGEM)

0

1

PZ MIDOW (MEULEBEKE)

0

1

PZ VLAS (KORTRIJK)

0

1

PZ GRENSLEIE (MENEN)

5

2

PZ WESTKUST (KOKSIJDE)

6

1

PZ ARRO IEPER (IEPER)

0

3

TOTAAL

16

14

 

"Wetende dat er in het ganse land 342 ANPR-camera's in gebruik zijn, kan onze provincie met een kleine 9% van het totaal nog een inhaalbeweging gebruiken", aldus Lahaye-Battheu. "Koplopers zijn de politiezone Mechelen met 75 camera's en Turnhout met 67 camera's."

Sabien wil de gebruiksmogelijkheden voor de politie nog uitbreiden: "De mobiele motorbrigades van Douane en Accijnzen kunnen hun ANPR-scanners al gebruiken om voertuigen op te sporen, waarvan de eigenaars nog achterstallige betalingen van penale verkeersboetes hebben; binnenkort kunnen ze dat voor alle penale boetes. Ook de politie zou die mogelijkheid moeten hebben. Mijn wetsvoorstel daarover wordt momenteel besproken in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken", zegt Sabien.

Omdat het innen van boetes eigenlijk geen kerntaak van de politie is, wil het liberale Kamerlid op langere termijn de inning van bepaalde verkeersboetes (bijvoorbeeld na snelheidsovertredingen) uitbesteden aan de privé-sector, gezien het een louter administratieve handeling is. Ook dat wetsvoorstel wordt momenteel besproken in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.