Sabien onderschrijft 'High Level Statement' tegen 'Global Gag Rule' van Trump-administratie


De strikte interpretatie en toepassing van de ‘Global Gag Rule' zal gevolgen hebben voor programma's en beleid rond seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, hiv, malaria, zika, enz. Miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden zullen schade ondervinden van die maatregel. 

De ‘High Level Statement' wordt bezorgd aan het Witte Huis en leden van het Amerikaanse Congres. Via verschillende kanalen en media, met inbegrip van sociale media, wordt er zichtbaarheid aan gegeven.

Gisteren werd minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexnader De Croo hierover bevraagd tijdens de plenaire sessie in de Kamer. Hij veroordeelde de Amerikaanse maatregel en wil een internationale conferentie over gezinsplanning en vrouwenrechten organiseren in het voorjaar in Brussel (naar verluidt 2 maart, tbc).

In verschillende Europese landen nemen regeringen en parlementen initiatieven als reactie op de Global Gag Rule. Een selectie: in Nederland lanceerde de minister van Ontwikkelingssamenwerking het Mondiale Fundraising Initiatief ‘She Decides'. In Zweden besloot de regering om zijn bijdragen aan UNFPA te verhogen. In Frankrijk hebben 160 parlementairen een artikel voor de Franse Huffington Post onderschreven. Het Portugese parlement heeft unaniem een resolutie aangenomen waarin de Global Gag Rule wordt veroordeeld. In het Britse parlement werd een motie over het onderwerp besproken.