Securail-agenten dan toch niet ingeschakeld bij federale politie


Tot voor kort wilde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de beveiligingsdivisie van de NMBS - de rode uniformen die patrouilleren in stations en treinen - volledig integreren in de spoorwegafdeling van de federale politie. Zo zou de politie over meer personeel beschikken en zouden de 540 Securail-agenten niet alleen wapens mogen dragen, maar ook mogen fouilleren en identiteitscontroles uitvoeren.

Desnoods moest de politie samenwerken met de private sector om de beveiliging van stations te verbeteren.

Zover komt het niet. Binnen de regering is namelijk een akkoord om Securail binnen de NMBS te houden. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op een parlementaire vraag van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Dat wordt bevestigd op het kabinet-Jambon, al is het uitstel volgens hen geen afstel. "Op dit moment is de integratie gewoon praktisch onmogelijk", klinkt het.

"Het is belangrijk om een veiligheidsdienst te behouden die losstaat van de traditionele politiediensten", zegt Bellot. "De agenten van Securail hebben veiligheidsopdrachten die afwijken van de klassieke politieopdrachten." Zo weten de agenten hoe ze tickets moeten controleren en hoe ze moeten ingrijpen na een treinongeval.

Voor de NMBS is dit goed nieuws, want de directie liet de regering vorig jaar al weten dat ze de integratie niet zag zitten. De vrees was dat die de afstand tussen Securail en de burger zou vergroten. Nu krijgt het hoofdkwartier van Securail, van waaruit de patrouilles worden aangestuurd, ongeveer 80.000 oproepen per jaar.

Pseudopolitie

Lahaye-Battheu vindt dat de regering consequent moet zijn. Als Securail een aparte veiligheidsdienst blijft, moet die voldoende slagkracht krijgen. Nu mogen de agenten geen wapen dragen en hun politiehonden enkel inzetten als ontradend middel. Aan de leiband, gemuilkorfd, niet op de trein. "De hondenbegeleider moet verplicht op het perron blijven terwijl zijn collega de interventie alleen en zonder bescherming moet uitvoeren. Aan boord van de trein mogen ze ook geen spray gebruiken", zegt ze. Securail moet volgens haar meer middelen en vrijheid krijgen om de veiligheid te garanderen.

Vincent Houssin van politievakbond VSOA waarschuwt voor het ontstaan van een pseudopolitie. "Voor ons mag Securail blijven, maar politietaken horen bij de politie. Het is een brug te ver om Securail-agenten een vuurwapen te geven."

Bron: De Morgen, dinsdag 28 februari 2017, Ann De Boeck