Honderd geradicaliseerden in cel niet opgevolgd


Vijfentwintig geradicaliseerde gevangenen zitten in de zogenaamde Deradex-afdelingen (tien in Hasselt en vijftien in Ittre), waar ze gescheiden worden gehouden van andere gevangenen omdat er een ernstig gevaar bestaat dat ze die zouden 'besmetten' met hun ideeëngoed.

In totaal zijn er zo veertig plaatsen beschikbaar, wat betekent dat die capaciteit al voor meer dan de helft wordt benut. Vijfenvijftig anderen zitten in gevangenissen waar er personeel is dat speciale kennis bezit om met geradicaliseerden om te gaan. Die zogenaamde 'satellietinstellingen' zijn Sint-Gillis (vijftien), Brugge (elf), Gent (tien), Lantin (tien) en Andenne (negen).

Voor de overige 100 is er dus geen bijzondere omkadering en dat maakt N-VA'er Koen Metsu ongerust. "Ik blijf bekommerd om het besmettingsgevaar dat ook zij vormen", zegt hij. "Honderd geradicaliseerden in het gewone regime is enorm veel. We moeten voorkomen dat ze hun vaak beïnvloedbare medegevangenen ook gaan aantasten met een radicaal gedachtegoed."

Lahaye-Battheu (Open Vld) klaagt dat er nog geen werk is gemaakt van deradicaliseringsprogramma's binnen de gevangenis: "Dat was voorzien in Geens' actieplan, maar de lancering ligt al meer dan anderhalf jaar achter ons."

Ook het aantal islamconsulenten in de gevangenissen laat nog te wensen over. "Van het vastgelegde kader van 27 voltijdse equivalenten zijn er momenteel 22,7 actief, inclusief drie consulenten die binnenkort in dienst treden." Metsu pleit ervoor om de begeleiding door zo'n islamconsulent verplicht te maken voor wie al geradicaliseerd is of een groot risico loopt het te worden, terwijl dat in het gewone gevangenisregime nu nog een vrije keuze is.

Bron: De Morgen, maandag 20 maart 2017, (GVV)