"Optimaal werk maken van terugvorderen voorgeschoten onderhoudsgeld"


Het ‘Platform Alimentatiefonds' vreest onder andere dat de drempel naar DAVO zal worden verhoogd, omdat het aantal kantoren van 23 naar 11 wordt herleid vanaf september. Er wordt ook voor gevreesd dat een en ander onduidelijker zal worden, omdat het ‘polyvalante infocentra' zouden worden.

Minister Van Overtveldt stelde gerust door te stellen dat de "fysieke toegankelijkheid" niet in het gedrang zal komen: "De locatie van de 11 kantoren werd bepaald op basis van bevolkingsdichtheid en bereikbaarheid met het openbaar vervoer."

Sabien wijst er ook op dat de dienst sinds 1 augustus 2014 al "toegankelijker werd  gemaakt op het val van loongrens" door die op te trekken tot 1.800 euro: "In de 18 maanden daarna bleek dat het aantal begunstigde kinderen steeg met bijna 15% en het totale bedrag aan betaalde voorschotten met 11,55 %. Voor de inwerkingtreding van die nieuwe wet was het gemiddelde stijgingspercentage van de laatste vijf jaar 4,5 % respectievelijk 6 %. Het aantal begunstigde kinderen stijgt dus drie keer sneller door optrekken van loongrens."

Sabien stelde duidelijk dat DAVO voorschotten uitkeert, waarvan het de bedoeling is dat ze achteraf worden teruggevorderd. En daar knelt het schoentje. "Uit een eerder antwoord van minister Van Overtveldt op mijn parlementaire vraag bleek dat in 10 jaar tijd (tussen oktober 2005 en december 2015) 199 miljoen euro aan voorschotten werd uitbetaald. Daarvan werd 53,6 miljoen euro teruggevorderd, dus slechts 27%. Dat is dramatisch", zegt Sabien, die er daarom voor pleitte om optimaal werk te maken van het terugvorderen van voorschotten.

Minister Van Overtveldt schaarde zich achter die oproep en stelt zijn hoop op een verdere vereenvoudiging en digitalisering van de FOD Financiën in het algemeen en de dienst DAVO in het bijzonder.