Stijgend aantal tijdelijke uitsluitingen van vreemdelingen uit opvangstructuren


"De opvangwet van 12 januari 2007 organiseert voor asielzoekers en voor diverse andere categorieën van vreemdelingen de toegang tot de maatschappelijke dienstverlening, via de toekenning van materiële hulp in opvangstructuren van Fedasil, van een partner of in een lokaal opvanginitiatief", legt Sabien uit.

"De wet voorziet in sancties, die kunnen worden opgelegd aan asielzoekers die een ernstige overtreding begaan tegen de voorschriften en werkingsregels in de opvangstructuren. Tot voor kort ging het om zeven sancties: vier lichte en drie zware. Er wordt steeds rekening gehouden met de aard en de omvang van de overtreding en de concrete omstandigheden. De beslissing moet steeds op een objectieve en onpartijdige manier worden genomen en gemotiveerd."

beroep bij de arbeidsrechtbank

De sancties kunnen worden aangevochten voor de arbeidsrechtbank. Uit het antwoord van staatssecretaris Francken blijkt dat tussen 2011 en 2016 zeven beroepen werden ingediend: in vijf gevallen betrof het een beslissing tot tijdelijke uitsluiting, twee keer ging het over een disciplinaire transfer. Tweemaal werd het Agentschap veroordeeld wegens schending van het hoorrecht, éénmaal werd vastgesteld dat de sanctie niet evenredig was met de ernst van de vastgestelde inbreuk. Eénmaal werd de zaak van de rol geschrapt. In geen enkele zaak werd Fedasil veroordeeld tot vergoeden van enige schade of werden dwangsommen opgelegd.

twee bijkomende sancties

"Met een wetsontwerp, dat op 9 juni 2016 werd aangenomen en in werking trad op 15 augustus 2016, werden nog twee sancties toegevoegd: de mogelijkheid tot het gedeeltelijk en tijdelijk intrekken van de dagvergoeding die asielzoekers ontvangen en de mogelijkheid om een persoon definitief uit te sluiten van het opvangnetwerk. Vandaag zijn er dus 9 sancties mogelijk", vervolledigt Sabien.

In haar vraag naar een eerste evaluatie van die wetswijziging meldt de staatssecretaris dat er nog geen enkele beslissing tot definitieve uitsluiting is genomen. Het aantal sancties met betrekking tot intrekken of verminderen van zakgeld is niet gekend voor het geheel van de opvangstructuren maar enkel voor de opvangcentra beheerd door Fedasil: 94 gevallen van september 2016 tot en met februari 2017.