Huisverbod bij partnergeweld: meer toepassen én beter opvolging


"De bedroevende cijfers zijn al lang bekend. Vorig jaar kaartte ik al aan dat in drie jaar tijd (2013-2015) slechts 103 daders van intrafamiliaal geweld een tijdelijk huisverbod kregen opgelegd, met grote verschillen tussen de arrondissementen. Peanuts, wetende dat de politie jaarlijks 40.000 meldingen krijgt.Minister Geens verwees iedere keer naar een evaluatie van de wet van 15 juni 2012, die de procureur des Konings de mogelijkheid geeft om bij intrafamiliaal geweld een tijdelijk huisverbod op te leggen aan een meerderjarig persoon wiens aanwezigheid een ernstig en onmiddellijk gevaar vormt voor de andere huisgenoten", zegt Sabien.

"De evaluatie is er nu en de resultaten zijn zoals verwacht (minister Geens liet destijds nog de piste open dat er een foute codering door de magistraten zou gebeuren...). Magistraten kiezen nu vaak voor ofwel zwaarder ingrijpen (een aanhouding vragen via de onderzoeksrechter) of lichter ingrijpen (de politie vragen om te bemiddelen). Zeker bij die laatste piste kunnen vraagtekens worden geplaatst. Los van het feit dat zeker geen politietaak is, kan ook de vraag worden gesteld  of de agenten daar de tijd of de middelen voor hebben."

Sabien juicht toe dat de minister de maatregel, die het Openbaar Ministerie de mogelijkheid geeft om een afkoelingsperiode van tien dagen in te lassen, te promoten: "Tijdens de zogenaamde ‘beveiligingsperiode' kunnen de betrokken partijen zich bezinnen over hun toekomst. Het slachtoffer kan de nodige burgerlijke vorderingen inleiden om tot een definitieve oplossing te komen en een aangepaste hulpverlening krijgen. Met de dader kan een trajectbegeleiding worden opgestart, die hem/haar tot betere inzichten moet brengen, onder ander over de gevolgen van zijn of haar gewelddadig gedrag. De zaak wordt binnen de periode van tien dagen behandeld door de familierechtbank, die de maatregel kan opheffen of verlengen, en eventuele burgerlijke vorderingen behandelen."

Sabien wijst er tot slot ook op dat het belangrijk is dat de maatregel goed wordt opgevolgd: "Uit cijfers die ik destijds opvroeg bleek dat in 35 van de 103 gevallen in de periode 2013-2015, dus in één op drie gevallen, dat huisverbod overtreden. Dat kan niet de bedoeling zijn."