Vier keer meer buurtinformatienetwerken


Een verdacht voertuig van inbrekers op prospectie, iemand die winkelt met valse biljetten of een bestuurder die vluchtmisdrijf pleegt. Eén berichtje naar het buurtinformatienetwerk en de hele wijk staat meteen paraat om belangrijke informatie snel door te geven aan de ordediensten. Momenteel zijn er al 1.095 BIN's geregistreerd: 937 wijknetwerken en 158 BIN's specifiek voor handelaren. Twee jaar geleden waren dat er nog maar 225 en 48. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Hoeveel misdaden BIN-leden al hebben verhinderd of opgelost, is niet bekend. Maar dat ze belangrijk zijn is zeker.

"De politie kan met een paar patrouilles nooit het hele grondgebied in een keer bedekken", zegt Nicholas Paelinck. "We hebben die extra ogen en oren nodig."

Dankzij Facebook

De explosie aan buurtinformatienetwerken schrijft Paelinck toe aan het enthousiasme van de mensen zelf. "Het zijn vaak buurtbewoners en lokale handelaars die het initiatief nemen. Vroeger moest de politie zulke BIN's zelf uit de grond stampen, maar tegenwoordig merken we dat bezorgde burgers steeds liever actief deelnemen en de politie helpen. Dankzij Facebook, WhatsApp en mobiele telefonie is het starten van zo'n netwerk ook veel gemakkelijker dan vroeger, toen alles nog met de vaste telefoon moest."

Bron: Het Laatste Nieuws, 7 november 2017. 

 

Steeds meer buurtinformatie-netwerken

In ons land zijn er momenteel 995 geregistreerde buurtinformatienetwerken (BIN's), een lokaal samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie. Daarmee wordt de stijgende lijn verder gezet. In 2016 waren er 919 BIN's, het jaar daarvoor 717. De meeste bevinden zich in Vlaanderen, vooral in de provincies Antwerpen (392) en Oost-Vlaanderen (206).

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), die de cijfers opvroeg, merkt wel op dat veel actieve BIN's niet geregistreerd zijn bij FOD Binnenlandse Zaken en omgekeerd staan stopgezette BIN's vaak nog als actief te boek.

Bron: De Morgen, 7 november 2017.