Al 188 auto's in beslag genomen


"En dat is wel jammer, want het in beslag nemen van auto's is de beste straf voor hardleerse bestuurders die hun penale boetes gewoon niet betalen, ook niet als ze al voor de politierechter zijn verschenen", zegt politie-inspecteur Ivan Bruggeman, een expert die over de materie schrijft in vakbladen. "Je kunt die mensen op één manier pijn doen: door hun auto af te pakken."

De douanebrigades doen dat aan de lopende band. Ze beschikken over twintig mobiele ANPR-camera's (met automatische nummerplaatherkenning) die zijn aangesloten op een databank met boetegegevens. Automobilisten die ze zo onderscheppen, moeten meteen betalen. Anders blijft hun auto blijft aan de kant en kan die verkocht worden. Zo hebben ze dit jaar al voor 1,6 miljoen euro boetes geïnd en 188 wagens "geïmmobiliseerd".

Mensen die hun boetes systematisch in de vuilnisbak kieperen, vormen een groot probleem. Politierechters protesteerden gisteren nog tegen het feit dat Justitie de drempel voor onmiddellijke aanhouding plus opsluiting verhoogt van een tot drie jaar celstraf. Die onmiddellijke aanhouding wordt gebruikt voor de allerzwaarste verkeerscriminelen. Ook voor hen kan een inbeslagname van de auto een effectieve straf zijn.

Wet te onduidelijk

De politie had begin dit jaar al meer dan honderd mobiele ANPR-camera's en daar kwamen er sindsdien nog een pak bij. In ­juli is op voorstel van Kamerlid ­Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) een wet goedgekeurd om ook de politie onbetaalde boetes te laten innen, maar volgens Bruggeman gebeurde dat op een slordige manier, waardoor er nog geen Koninklijk Besluit is en geen richtlijnen over hoe dat precies moet. Lahaye-Battheu heeft hierover vorige week een vraag gesteld aan Binnenlandse Zaken, maar werd doorverwezen naar Justitie.

De politie zelf is niet meteen vragende partij, ze hebben al werk genoeg. De Antwerpse politie onderschept volgens woordvoerder ­Wouter Bruyns zowat dagelijks voertuigen, maar dan vooral gestolen auto's of van bestuurders die gezocht worden.

Toch doen de mogelijkheden van ANPR-camera's watertanden. Zo zijn er zaterdag in Leuven bij een gezamenlijke actie van douane en politie drie bestuurders betrapt die in totaal voor 7.815 euro aan boetes niet hadden betaald.

Bron: Gazet van Antwerpen, 12 december 2017.