Kerktoren wordt uitkijktoren


De kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke werd vrijdag officieel ingewijd als uitkijkpunt. De ontsluiting van de kerktoren past in het project Horizon 2025 van de provincie en Westtoer.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is de eerste modernistische kerk die in België werd gebouwd na de Eerste Wereldoorlog en de gerenommeerde Brugse architect Huib Hoste voorzag in atypische panoramische vensters in de top van de toren.

"Het zicht vanuit de toren is uitzonderlijk", klinkt het bij de initiatiefnemers.

Tot voor kort was de toren niet toegankelijk voor bezoekers. Er werd een budget van 150.000 euro uitgetrokken voor de ontsluiting. Het geld werd voornamelijk gebruikt voor een nieuwe veilige spiltrap met 212 treden, nieuwe vensters, nieuwe vloeren, de renovatie van de verdiepingen en een toegangsruimte met nieuwe draaideur.

Op de tussenverdiepingen loopt een tentoonstelling waarin toelichting wordt gegeven bij de verschillende fases van de Zonnebeekse geschiedenis. "De evolutie van het landschap staat hierin centraal. Heel wat elementen uit de geschiedenis zijn tot op vandaag nog zichtbaar aanwezig in het landschap en zo dus perfect te bezichtigen vanop het nieuwe uitkijkpunt. Dit is een nieuwe toeristische troef voor Zonnebeke", zegt schepen Sabien Vanderhaeghen (#TEAM8980).

Tickets zijn gratis en kunnen worden afgehaald aan de toeristische infobalie in het nabijgelegen Kasteelgebouw.

Tegen 2025 zullen er tot 25 nieuwe uitkijkpunten gerealiseerd zijn in het West-Vlaamse landschap. "Met Horizon 2025 investeren we maar liefst 4,4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio's", vertelt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). "Alle uitkijkpunten zijn gratis toegankelijk voor het grote publiek."

Bron: Het Nieuwsblad, 6 april 2019.