Technoboost laat kinderen kennismaken met techniek


Technoboost wil technische opleidingen en beroepen promoten, en via allerlei evenementen kinderen en jongeren in contact brengen met wetenschap en technologie. Het is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, POM en RTC West-Vlaanderen, de sectoren metaal, elektriciteit, chemie - kunststoffen & life sciences, voeding, textiel & flexibele materialen en VDAB.

Artikel: Het Nieuwsblad, 20 mei 2022 

 

Lees hierna het woordje van Sabien:

Geachte aanwezigen

Het is met heel veel plezier dat ik jullie mag verwelkomen op Technoboost Ieper als gedeputeerde van onderwijs van de provincie West-Vlaanderen.

Het had heel wat voeten in de aarde, maar na enkele keren uitstel is het dan toch gelukt om dit event hier in Ieper te organiseren. Het is al van de Technoboosteditie in Tielt in februari 2020 geleden dat we nog eens konden samenkomen voor een groot event, een eeuwigheid geleden dus.

Toch hebben we de afgelopen jaren uiteraard niet stilgezeten. Met de escape from you school - challenges konden we ook digitaal ook heel wat leerlingen bereiken. En ook het digitaal event dat we organiseerden was een succes.

Maar ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat er toch niets boven een echt fysiek event gaat. Het doet deugd hier zoveel beweging te zien.

Als provincie zijn we dan ook trots dat we dit project en dit event mee kunnen trekken. Want dit is en blijft een mooi project. Als provincie waren we van bij de start betrokken en geloven we hier ook sterk in. Samen met de POM West-Vlaanderen geloven we dat jongeren warm maken voor techniek cruciaal is. We hopen hiermee dan ook ons steentje bij te dragen aan de grote vraag naar technische profielen vanuit de bedrijfswereld. Want de nood aan arbeidskrachten was in onze provincie nog nooit zo groot. Willen we onze provincie future-proof maken dan moeten we volop inzetten op het verhogen van de gekwalificeerde uitstroom en op het versterken van de link onderwijs arbeidsmarkt.

Dit event en het project Technoboost is ook een mooie samenwerking tussen economie en onderwijs. Tussen onze dienst onderwijs en de POM West-Vlaanderen. Tussen ikzelf en mijn collega gedeputeerde Jean de Bethune. Want samen staan we sterker.

Ook vermeld ik graag eens alle partners die hier aan meegewerkt hebben. In de eerste plaats de stad Ieper voor hun gastvrijheid. Daarnaast uiteraard ook de verschillende sectorfondsen, Mtech+, Volta, PlastiQ, Alimento en Cobot maar ook de POM West-Vlaanderen de VDAB en uiteraard ook het RTC. Ook wil ik het beroepenhuis bedanken voor hun ondersteuning.

Een speciale dank gaat ook uit naar Els, Ann en Joke van het RTC. Door het uitvallen van onze coordinator Valerie moesten jullie op korte termijn inspringen en zorgen dat alles geregeld raakte. Jullie hebben dat allemaal met verve gedaan.  Ook Silke mocht als stagiaire last minute inspringen, hopelijk vond je het dan ook geslaagde werkervaring.

Dit alles maakte dat deze editie niet zo evident was. Maar ik denk dat we het erover eens zijn dat het een geslaagde editie is. We kijken alvast uit naar het volgende event.

En dan kan ik jullie nu allemaal uitnodigen om een glas te drinken en wat bij te praten. Want ook dat hebben we de afgelopen jaren te vaak moeten missen. 

 Technoboost laat kinderen kennismaken met techniek  Technoboost laat kinderen kennismaken met techniek  Technoboost laat kinderen kennismaken met techniek