'Het Provinciaal Domein' over leerloopbaanbegeleiding van Huis van het Leren'


Klik hier om de aflevering te bekijken!

‘Leerwinkel' is een hele mooie service voor mensen die hun weg zoeken naar de arbeidsmarkt. De provincie West-Vlaanderen subsidieert het ‘Huis van het Leren' als beleidsuitvoerende partner van ons flankerend onderwijsbeleid. Omdat we erg geloven in ‘levenslang leren', zijn we, onder andere samen met het ‘Huis van het Leren', partner binnen het ‘West-Vlaams partnerschap van ‘Levenslang Leren'.

De dienstverlening van ‘Leerwinkel' is dan ook een hele waardevolle service naar elke West-Vlaamse volwassene met een leervraag. Daarnaast nemen ze ook een signaalfunctie op wanneer er bepaalde leernoden leven bij de West-Vlaamse burgers en signaleren ze die noden naar het opleidingsaanbod. Ze zijn naast beleidsuitvoerend, dus ook beleidsvoedend.

Welke doelgroepen bereiken ze dan het meest?

In principe is elke volwassene met een leervraag welkom, maar in de praktijk bereiken ze vooral bijvoorbeeld mensen die omwille van medische problemen een andere job moeten zoeken of volwassenen die een diploma hebben behaald in het buitenland, om dit in België te laten erkennen.

Daarnaast zijn er dagelijks medewerkers actief in de gevangenis van Brugge en Ruiselede, alsook het detentiehuis van Kortrijk. Hier voorzien ze individuele oriëntatie, maar organiseren ze ook examencommissie en studie-ondersteuning.

En derde groep zijn de OKAN-leerlingen, zij zijn ouder zijn dan 17 jaar en na de onthaalklas anderstalige nieuwkomers willen ze nog een opleiding volgen. Zij kunnen namelijk niet altijd terecht in het reguliere onderwijs omwille van hun niveau Nederlands. Via groepssessie in OKAN zoeken ze samen naar een gepaste vervolgopleiding binnen de volwasseneneducatie.

En een laatste, actuele nood, is het nijpende tekort in de kinderopvang, daarvoor begeleiden ze ook volwassenen voor-, tijdens- en na de opleiding ‘begeleider in de kinderopvang'.

Welke troeven heeft ‘Huis van het Leren'?

‘Huis van het Leren' werkt heel erg op maat van de mensen die ze begeleiden, geen twee trajecten zijn dezelfde. Ze stemmen daarbij ook altijd het traject af met begeleidingsinstanties, om de kans op een succesvol traject te vergroten. En ze zijn een neutrale dienstverlener, niet verbonden aan een onderwijsnet of dergelijke.

Als neutrale organisatie kijken ze naar het brede aanbod binnen levenslang leren en gaan na welk traject voor de persoon in kwestie het beste past bij zijn/haar situatie. Dit kan gaan van een traject bij basiseducatie, CVO's, Syntra, hoger onderwijs, duaal leren, VDAB, webleercursussen, enz.

www.huisvanhetleren.be

 'Het Provinciaal Domein' over leerloopbaanbegeleiding van Huis van het Leren'