Ecologisch make-over voor Tuin van de Hoop in Koekelare


Dit groene plekje ligt er 30 jaar. Het was dus tijd voor een herinrichting. Het werd een stuk toegankelijker gemaakt. Er werden haagjes en houtkanten gezet, een bloemenweide ingezaaid en er werd een wadi gegraven, zodat het regenwater beter kan infiltreren. Met een houten vlonder kunnen kinderen erover. Voor die jonge doelgroep kwam er nog een klauterboomstam, een wilgentunnel en een -hut. Een insectenhotel maakt het groene plekje compleet. Het Regionaal Landschap, de gemeente en Westtoer investeerden om en bij de 30.000 euro in de werken.

 

Speech van Sabien:  

Beste aanwezigen,

We zijn vanuit Westtoer en de Provincie zeer verheugd hier vandaag samen te zijn om deze mooie realisatie voor te stellen aan de pers en het grote publiek.

Dit project is een realisatie van het picknickplan van Westtoer. Veel mensen houden ervan om te fietsen maar stoppen ook graag eens onderweg, op een mooie picknickplaats of een gezellig terrasje. Wanneer we bevragingen deden bij fietsers en wandelaars bleek dat er telkens één vraag naar voor kwam: meer rust- en picknickplaatsen langs de fiets- en wandeltrajecten. En inderdaad, wat inventariswerk legt ‘blinde vlekken' bloot op de picknickkaart van de provincie.

En daar wou Westtoer graag iets aan doen. We investeren zelf in de inrichting van minimum 1 nieuwe picknickplaats in elke West-Vlaamse gemeente. De teller staat op dit moment op 35 ingerichte locaties, verspreid over de provincie. Tegen eind 2024 moeten alle locaties ingericht zijn.

De picknickzones komen op weldoordachte locaties: op kruispunten van wandel- en fietsroutes, vaak op locaties die afgelegen zijn en waar weinig andere rust- en reca-mogelijkheden zijn. Bovendien is er ook gezorgd voor een prachtig uitzicht of een mooie setting. De banken en (lig)stoelen zijn niet zomaar neergeplaatst, telkens is er ook oog voor de inrichting, zodat een rustmoment tijdens het wandelen of fietsen ook een beleving wordt.

De picknickzones realiseren we niet alleen, maar met tal van partners. In de eerste plaats de gemeenten, maar ook de provincie, Vlaamse agentschappen als de Vlaamse Waterweg en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het Regionaal Landschap Westhoek helpt ons met de selectie van locaties, het inrichten van de locatie en het creëren van meer beleving en natuur, zoals hier in Koekelare, waar de picknickzone in een totaalaanpak van het Park van de Hoop kon ingepast worden.

Het is fijn om zien hoe verschillende diensten vanuit verschillende invalshoeken samenwerken, waardoor we dit samen aan de recreanten en iedereen kunnen aanbieden.

Wandelaars die hier komen wandelen langs de Koekelarebergwandelroute, fietsen langs de gelijknamige fietsroute of op het fietsnetwerk kunnen nu gebruik maken van dit picknickmeubilair ontworpen door topdesigner Stefan Schöning. Hij ontwierp voor ons een hele catalogus met duurzaam, comfortabel en vandalismebestendig meubilair, met zitelementen, picknicktafels voor groot en klein én ook toegankelijk voor rolstoelen. Het verheugt me te zien dat de gemeente hier ook voor één van die laatste modellen heeft gekozen.

Het picknickplan van Westtoer sluit perfect aan bij het nieuwe merk ‘Visit West-Vlaanderen' van Westtoer. Via dit merk willen we recreanten informeren en inspireren  over de fiets- en wandelmogelijkheden en gastronomische troeven van de Provincie. Op 21 maart lanceerden we het nieuwe themajaar ‘Fietsen en Wandelen'. Daarover hoort u dit jaar zeker nog meer!

Dames en heren,

Tot slot wil ik de mensen van Koekelare en het Regionaal Landschap Westhoek feliciteren met deze mooie realisatie.  

Grote dank dus aan de vele partners en oprechte dank aan de vele medewerkers die opnieuw met veel enthousiasme dit mooi project hebben aangepakt. 

 Ecologisch make-over voor Tuin van de Hoop in Koekelare