Kerktoren in Lissewege ingehuldigd als uitkijkpunt


Alle uitkijkpunten zijn gelegen langs de provinciale fiets- en wandelproducten. Op die manier worden extra belevingselementen toegevoegd aan deze recreatieve producten. Meer dan 335.000 mensen konden al genieten van het uitzicht op de uitkijkpunten van Horizon 2025.

"Meer dan ooit is recreatie in eigen streek belangrijk. We kiezen er dan ook resoluut voor om intensief verder te timmeren aan het verhaal van Horizon 2025. De kerktoren in Lissewege is het 12de uitkijkpunt dat we al kunnen openen. In de loop van het jaar zullen we nog een vijftal bijkomende uitkijkpunten kunnen inhuldigen: volgende week de Sint-Annakapel in Dentergem en later dit jaar de kerktoren in Lampernisse, het Belfort in Menen, de Pompentoren in Eernegem en het Westerpunt in De Panne. Alle punten zijn gratis toegankelijk voor het grote publiek", aldus Sabien Lahaye-Battheu, West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer.

Indrukwekkende beleving

De toren van de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk was in het verleden al toegankelijk voor bezoekers, maar de toegang was betalend en seizoensgebonden. Vanaf nu is de kerktoren dagelijks en gratis open voor nieuwsgierigen die willen genieten van het uitzicht.

Tijdens de beklimming van de 264 trappen zie je ook een uniek middeleeuws torenuurwerk, waarmee eeuwenlang het verloop van de tijd werd bijgehouden.

De kerk is een beschermd monument, maar het Agentschap voor Onroerend Erfgoed schaarde zich achter het project en verleende haar goedkeuring voor de realisatie.

Uniek uitzicht

Vanop 50 meter hoogte genieten bezoekers van een panoramisch uitzicht over de prachtige polders, de haven en de historische stad Brugge. Het is een perfecte manier om de regio vanuit een ander perspectief te beleven en te genieten van het spectaculaire uitzicht op de omgeving.

Franky Trappeniers, secretaris van de kerkfabriek: "Het openstellen van de toren en de museale invulling van de zolderruimte in samenwerking met Universiteit Gent zal ervoor zorgen dat nog meer mensen de weg vinden naar Lissewege en dat de kerk nog meer dan vroeger een plaats van ontmoeting en verbinding wordt".

Het uitkijkpunt is een ideaal vertrekpunt om de regio te verkennen, dankzij de gunstige ligging vlakbij het provinciale fietsnetwerk, de Uitkerkse Polderfietsroute en de Ter Doest wandelroute.

In 2022 werden in West-Vlaanderen 6,8 miljoen recreatieve fietsers geteld. De fiets- en wandelroutes blijven een unieke troef voor het toeristisch-recreatief aanbod in de vier toeristische regio's. 

Praktisch

Het uitkijkpunt is vanaf 1 juli 2023 is dagelijks en gratis toegankelijk.

  • Oktober-maart: 10.00u - 16.00u
  • April-september: 10.00u - 18.00u

Meer info: www.lissewege.horizon2025.be

 Kerktoren in Lissewege ingehuldigd als uitkijkpunt  Kerktoren in Lissewege ingehuldigd als uitkijkpunt