Nieuwe hotspot in Zonnebeke neemt je mee langs een magisch wandelpad


De nieuwe toeristische hotspot aan de rand van het Polygoonbos trakteert je niet alleen op een prachtig uitzicht. Ter plaatse kun je ook comfortabel uitrusten op de picknickplaats of je laten verleiden door een van de drie verhaallijnen die je meer vertellen over het eeuwenoude woud.

Vlakbij zie je bijvoorbeeld het cortenstalen silhouet van een Australische soldaat die voor zich uit staart. Net als een eeuw geleden speurt hij de frontlijn bij Broodseinde en Passendale af.

De hotspot laat je meteen zelf ervaren hoe ver je wel kunt kijken. Het zal je wellicht niet verwonderen dat het hoger gelegen Zonnebeke zo een strategisch belang speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wie de hoogten aan de heuvelrug tussen de Leie-en IJzervallei bezat, domineerde het slagveld.

Zonnebeke is uiteraard meer dan oorlog. Lowie, de uil van meesterheks Sefa Bubbels, vertelt het je maar al te graag. Hij leidt je van de hotspot aan het Polygoonbos langs kronkelende paadjes door het Vredesbos en het Reutelbos naar Beselare. Onderweg maak je kennis met de 10 heksen die Beselare rijk was. Je kruist hun houten standbeelden en luistert naar hun verhalen via de QR-codes die de heksen op een interactieve maar kindvriendelijke manier tot leven brengen.

Wie voorbereid aan de wandeling wil beginnen, kan een wandelbrochure afhalen bij de dienst toerisme in het Kasteelpark.

Dit project kwam tot stand met steun van de provincie West-Vlaanderen. "Dit project is een belangrijke realisatie binnen het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen', de ontwikkeling van een hotspot voor fietsers en wandelaars. Bedoeling is dat we op de provinciale routes en netwerken veel plaatsjes zoals deze kunnen inrichten. Veel mensen houden ervan om te fietsen en wandelen maar stoppen ook graag eens onderweg, op een mooie picknickplaats of een gezellig terrasje", aldus gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu.

‘Met de hotspot en de ontdekkingstocht van Lowie wekt de gemeente de Beselaarse heksen tot leven. Terwijl je door onze bossen wandelt, beluister je het persoonlijk verhaal van één van de tien Beselaarse heksen. Je verkent zo onze omgeving maar ook onze geschiedenis, een totale beleving. Wie meer info over deze heksen wenst, kan ook terecht op de recent geopende kiosk in Beselare (tussen het Salinasplein en het Neerhof). Ook daar lees je meer over onze toveressen en hun legendes", aldus schepen Joachim Jonckheere. 

Meer info: toerismezonnebeke.be

 Nieuwe hotspot in Zonnebeke neemt je mee langs een magisch wandelpad