Monumentenwacht West-Vlaanderen organiseert tweedaagse interprovinciale klimoefening


Verschillende technieken trainen

Tijdens de tweedaagse klimoefening wordt er getraind op 3 locaties in de Brugse binnenstad: het Provinciaal Hof, de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk en de Sint Salvatorskathedraal. De wachters oefenen er niet alleen de klassieke afdalingstechnieken, maar ook speciale touwopstellingen, keuringen van opstellingen, reddingsoperaties in touwen, ...

Verder wordt er nog op laddertechnieken getraind door 14 interieurwachters van Monumentenwacht. Dit gaat om gecontroleerd laddergebruik op hoge hoogte binnen bijvoorbeeld kerkinterieurs. 

"Monumentenwachters die via klimtechnieken inspecties uitvoeren, dat oogt vrij spectaculair, maar dat houdt ook een grote risicofactor in", zegt gedeputeerde voor Erfgoed en voorzitster van Monumentenwacht West-Vlaanderen Sabien Lahaye-Battheu. "Daarom worden de provinciale teams met de regelmaat van de klok getraind en getest. Eens om de 2 jaar trainen de klimmers samen om grotere oefeningen mogelijk te maken. Zoals dit jaar in Brugge."

Inspectie van bouwkundig erfgoed

Monumentenwacht is een organisatie die instaat voor de controle en de inspectie van het bouwkundig erfgoed in Vlaanderen. De wachters gaan op vraag van de aangesloten klant op inspectiebezoek en sporen zo kleine problemen op alvorens ze grote schade veroorzaken. Nadien leveren ze een gedetailleerd inspectieverslag af waarmee de eigenaars hun pand kunnen renoveren en onderhouden. Voor West-Vlaanderen gaat het over een geheel van 550 aangesloten klanten, goed voor 1.250 te inspecteren bouwwerken.  

Industriële touwtechnieken vormen een specifiek onderdeel van de technieken die de wachters in kunnen zetten om inspecties uit te voeren. Wanneer moeilijk bereikbare dakpartijen of de gevels van torens moeten worden onderzocht, is dit vaak enkel via deze touwtechnieken.
 Monumentenwacht West-Vlaanderen organiseert tweedaagse interprovinciale klimoefening  Monumentenwacht West-Vlaanderen organiseert tweedaagse interprovinciale klimoefening  Monumentenwacht West-Vlaanderen organiseert tweedaagse interprovinciale klimoefening