Kerktoren in Lampernisse ingehuldigd als uitkijkpunt


Alle uitkijkpunten zijn gelegen langs de provinciale fiets- en wandelproducten. Op die manier worden extra belevingselementen toegevoegd aan deze recreatieve producten. Meer dan 385.000 mensen konden al genieten van het uitzicht op de uitkijkpunten van Horizon 2025.

"Meer dan ooit is recreatie in eigen streek belangrijk. We kiezen er dan ook resoluut voor om intensief verder te timmeren aan het verhaal van Horizon 2025. De kerktoren in Lampernisse is het 14de uitkijkpunt dat we al kunnen openen. De komende maanden zullen we nog een drietal bijkomende uitkijkpunten kunnen inhuldigen: het Belfort in Menen, de Pompentoren in Eernegem en het Westerpunt in De Panne. Alle punten zijn gratis toegankelijk voor het grote publiek", aldus Sabien Lahaye-Battheu, West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer.

Naast de uitkijkpunten van Horizon 2025 heeft de Westhoek, met zijn gediversifieerd landschap, nog meer mooie uitzichtpunten. Daarom maakt Westtoer volgend jaar werk van een regiocampagne ‘tower with a view'. We focussen niet alleen op fietsen langs de diverse uitkijkpunten maar geven ook aandacht aan de poëziebanken en de allium-bloemenvelden van het project ‘Landscapes, Feel Flanders Fields'.

Martin Oben, schepen in Diksmuide, vult aan: "Door in te stappen in Horizon 2025 met de kerktoren van Lampernisse wil het stadsbestuur nog meer ruimte creëren voor het ontmoeten, genieten, uitblazen en het verkennen van het buitengebied".

Indrukwekkende beleving

Dankzij de openstelling van de kerktoren als uitkijkpunt kan de bezoeker van op bijna 24 meter hoogte genieten van een 360° zicht over de historische komgronden rond Lampernisse, en bij uitbreiding over de hele Westhoek: van de heuvels tot de kust.

Lies Laridon, burgemeester Diksmuide: "Inwoners en bezoekers zoeken steeds een stuk streekeigenheid in hun eigen omgeving of vrijetijdsbestemming. Het stadsbestuur speelt in op die zoektocht via allerhande imagoversterkende initiatieven: het stiltepad, dorpsonthaalpunten, veerdiensten, herwaardering van de IJzerdijk,... Die initiatieven moeten leiden tot een aangenamer beeld van onze plattelandsregio, maar versterken ook de connectie tussen de ondernemer op het platteland en de consument".

Tijdens de beklimming van de 126 trappen krijg je op een speelse manier toelichting bij het landschap en de geschiedenis van de regio. De bezoekers worden door herenboer Nicolaas Zannekin en auteur Clem Schouwenaars naar boven gegidst. 

Unieke ligging voor recreanten

Het uitkijkpunt is een ideaal vertrekpunt om de regio te verkennen, dankzij de gunstige ligging op het provinciale fietsnetwerk, de IJzerbroeken- en de Boterlandfietsroute, de roze Vive le Vélo-fietsroute en de Zannekinwandelroute.

In 2022 werden in West-Vlaanderen 6,8 miljoen recreatieve fietsers geteld. De fiets- en wandelroutes blijven een unieke troef voor het toeristisch-recreatief aanbod in de vier toeristische regio's.

Praktisch

De kerktoren is dagelijks gratis toegankelijk tussen 9u en 17u.

Meer info: www.lampernisse.horizon2025.be

 Kerktoren in Lampernisse ingehuldigd als uitkijkpunt  Kerktoren in Lampernisse ingehuldigd als uitkijkpunt