Passchendaele Museum verrast met twee nieuwigheden


Nieuwe belevingsexpo ‘Passchendaele 1917'

Het Passchendaele Museum opent, met de steun van Provincie West-Vlaanderen, een heuse immersieve ruimte. De nieuwe belevingsexpo dient als een introductie tot de Slag bij Passendale. Krachtige visualisaties, op maat gemaakte muziek door Jef Neve en metershoge geprojecteerde historische beelden duiden chronologisch de Slag. Het wordt een totaalbeleving waarbij jong en oud volledig ondergedompeld worden in het verhaal en landschap van 1917.

Nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Echoes of War'

Daarnaast opent het museum, in het kader van het WOI-themajaar Landscapes | Feel Flanders Fields van Toerisme Vlaanderen en Westtoer, de tijdelijke tentoonstelling ‘Echoes of War'. De rol van het landschap als getuige en drager van oorlogsverhalen staat hierin centraal. Deze tentoonstelling neemt bezoekers mee doorheen de geschiedenis van het landschap. Zo volgen ze, aan de hand van persoonsverhalen, de tocht van een gewone soldaat. ‘Echoes of War' moedigt aan om het landschap rondom het museum te ontdekken na het bezoek. 

Familievriendelijk parcours

De jongste bezoekers kunnen nog steeds met Lisa, haar neefje Louis en museumratje Maurice op tocht doorheen het museum met een plooikaart en luisterspel op hun maat. De interactieve elementen doorheen de hele museumopstelling zorgen ervoor dat ook de kinderen geboeid kennismaken met dit stukje geschiedenis.

Praktisch

Het Passchendaele Museum is van 1 februari tot en met 17 november elke dag open van 10 tot 17.30 uur. Laatste toegang tot het museum is om 16.30 uur.

Meer informatie en tickets kan je terugvinden op www.passchendaele.be.

 

Bekijk hier de reportage van Focus/WTV! 

 

Uit het panelgesprek van gisteravond:

De belevingsexpo werd gebouwd met subsidies van de provincie West-Vlaanderen in het kader van het Provinciaal Reglement voor de Toeristische Impulsen. Mevrouw de Gedeputeerde, wij zijn de provincie uiteraard heel dankbaar voor deze mooie steun. Waarom vindt de provincie het belangrijk om een project als dit te steunen? 

Met de provincie West-Vlaanderen en Westtoer lanceerden we in 2021 inderdaad het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen'. Bedoeling was vooral om projecten, die inzetten op het verhogen van de beleving, te ondersteunen.

De laatste jaren worden musea steeds meer uitgedaagd om bezoekers niet alleen te informeren, maar ook om hen een prikkelende ervaring te bezorgen. Belevingsgerichte storytelling zorgt ervoor dat de bezoekerservaring intenser is. Ze vergroot de educatieve mogelijkheden en de emotionele betrokkenheid van het publiek. Bovendien zouden ze ook een divers publiek aantrekken.

Bij jullie dossier was meteen duidelijk dat jullie hier wilden op inzetten. De bewuste keuze voor een immersieve ruimte, die ook in groep* kan worden beleefd, sprong daarbij in het oog (andere vormen van beleving die we eerder subsidiëren zijn meer individueel zoals VR/AR, audioguides, ...).

Ook de integrale aanpak waarbij de bezoeker niet enkel een beeld krijgt van de historiek van de slag, maar ook uitgedaagd wordt om na te denken over de gevolgen van de oorlog sprak de jury aan. Geen clean historisch verhaal, maar ruimte voor persoonlijk leed, emoties en de betekenis van de oorlog.

Bovendien past het project volledig bij de regioverhaallijn ‘Oorlog en Vrede'. Dit museum, dat vorig jaar in amper 10 maanden meer dan 100.000 bezoekers trok, zowel uit binnen- als buitenland, is voor ons een heel belangrijke plek om het verhaal van WOI te blijven vertellen, liefst voor een zo laagdrempelig mogelijk.

De betoelaging bedraagt 100.000 EUR. Dit is het 32ste project dat we in het kader van Beleef West-Vlaanderen financieel ondersteunen in de Westhoek.

 Passchendaele Museum verrast met twee nieuwigheden