Positieve balans voor de krokusvakantie aan de Kust


De krokusvakantie is voor veel Vlamingen een traditionele vakantieweek naar ski- of zonbestemmingen. Ook de Kust blijft rond deze tijd een favoriete bestemming voor een kortbij vakantie. Door de nieuwe regeling van de schoolvakanties in Franstalig België was het de eerste keer dat enkel de Vlamingen een week vakantie hadden. Vorig jaar viel de Vlaamse krokusvakantie samen met de eerste week van de krokusvakantie voor Franstalige Belgen, wat toen zorgde voor meer dag- en verblijfstoeristen tijdens de weekdagen. De voorbije jaren startte de krokusvakantie bovendien ook later in februari.

Tijdens deze krokusvakantie registreerde de Kust ongeveer 580 000 toeristische overnachtingen, zes procent minder in vergelijking met de krokusvakantie 2023. Het hoogste aantal overnachtingen viel tijdens het eerste weekend waar toen ook diverse carnavalsactiviteiten plaatsvonden in de kustgemeenten. De kusthotels haalden dit eerste weekend een gemiddelde bezettingsgraad van 60 procent. De situatie verschilt van badplaats tot badplaats.

De Kust noteerde ongeveer 470 000 dagtoeristen tijdens de krokusvakantie, ongeveer zeven procent minder in vergelijking met de krokusvakantie in 2023. Zondag 11 februari was de beste dag voor het dagtoerisme met ongeveer 49 000 bezoekers.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: "Ook in de krokusvakantie wordt de vele troeven van de Kust nog altijd erg geapprecieerd door een breed publiek. De Kust positioneert zich meer dan ooit als een bestemming voor de vier seizoenen. De toeristische sector is veerkrachtig en organiseert zich goed in het kader van de vakantiespreiding".

Alle kustgemeenten zorgden tijdens de krokusvakantie voor een aangename vakantiesfeer. Zowel dag- als verblijftoeristen waarderen de veelheid van evenementen. De initiatieven rond carnaval waren toppers. Ook voor de arrangementen naar aanleiding van Valentijn waren een sterke meerwaarde in de vakantieweek. Voor de exposities in het kader van het Ensorjaar in Oostende zijn meer dan 20.000 bezoekers genoteerd. De originele ‘Knuffelduik' in Koksijde-Oostduinkerke mocht 700 ijsberen verwelkomen.

Eind februari twee weken vakantie voor Franstalige Belgen

Door de verschillende timing van de krokusvakantie ligt het aandeel van de Franstalige Belgen logischerwijze lager tijdens de voorbije vakantieweek. Vorig jaar waren Franstalige Belgen goed voor 25 procent van de overnachtingen tijdens de eerste week van de krokusvakantie. Dit jaar is het aandeel van verblijfstoeristen uit Wallonië en Brussel uiteraard minder maar nog altijd 16 procent door de twee weekends in de vakantieweek. De Franstalige Belgen hebben twee weken krokusvakantie vanaf 24 februari.

Ook voor de tweede verblijvers uit Vlaanderen en Franstalig België is de krokusvakantie een bijzondere periode om met familie en vrienden te genieten van het vakantieverblijf aan zee.

Alle info: www.dekust.be

 Positieve balans voor de krokusvakantie aan de Kust