Boetegeld ook voor andere doeleinden gebruiken.


Omdat er steeds meer geld van verkeersboetes naar de lokale politie stroomt, wil uittredend minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael af van de verplichting om al het geld te herinvesteren in maatregelen rond verkeersveiligheid. Nu blijven de politiezones vaak nodeloos geld in verkeersveiligheid pompen terwijl ook andere doelen zoals bijvoorbeeld de verbetering van de wijkpolitie, een betere buurt â€"en of politiewerking enz. een extra financieel steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Heel wat korpschefs treden Dewaels’voorstel bij.
Door het gebruik van flitspalen en een betere inning van de boetes stroomt er dit jaar ruim 100 miljoen euro van de verkeersboetes terug naar de lokale politiezones en de federale wegpolitie. In 2004 was dit nog maar 40 miljoen euro.  Omdat verschillende politiezones het geld uit het verkeersveiligheidsfonds of het toenmalig boetefonds bijna niet meer kunnen opgebruiken, wil minister Dewael de huidige link tussen boetes en verkeersveiligheid verbreken en het extra geld ook aan andere nuttige doeleinden besteden.

Dewael: “Een aantal zones die heel actief zijn op vlak van verkeersveiligheid, stellen  vast dat hun middelen stijgen en blijven stijgen. Een ander punt is de besteding van die middelen. Vroeger mocht het geld alleen maar dienen om apparatuur te kopen in verband met verkeersveiligheid. We hebben dat al wat versoepeld, maar willen dat nog meer versoepelen. Het geld moet binnen de politiezone blijven, maar kan ook gebruikt worden voor wijkwerking of om jeugdbrigades op te richten.”  

Het bedrag dat een politiezone ontvangt, hangt af van de grootte van de zone, van de graad van verstedelijking en van de resultaten op vlak van verkeersveiligheid. Hoe minder doden en zwaargewonden, hoe hoger het bedrag.