Overvloedige regenval van 23 juli in Popeirnge erkend als algemene ramp.


 

De ministerraad heeft deze morgen op voorstel van Vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, de overvloedige regenval van 23 en 24 juli 2007 in West-Vlaanderen als een algemene ramp erkend. Zo mocht Sabien uit eerste hand vernemen.

 

Poperinge werd toen het zwaarst getroffen. Niet minder dan 500 schadedossiers werden ingediend in de hoppestad, goed voor 1 miljoen euro. Behalve Poperinge gaat het ook om de gemeenten Alveringem, Beernem, Brugge, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Middelkerke, Oostkamp, Staden, Torhout, Veurne, Vleteren, Zedelgem en Zuienkerke.  

 

De hevige neerslag werd, na metingen van het KMI, als een "uitzonderlijk" fenomeen gecatalogeerd en voldeed daarom aan de criteria voor erkenning zoals opgenomen in de ministeriële omzendbrief van 20 september 2006 (30 liter per m² per uur of 60 liter per m² per 24 uur).

 

Sabien: "In totaal werden er 969 schadedossiers aan de West-Vlaamse gouverneur overgemaakt, voor een totale schade van 3 miljoen 85.664 euro. Dit bedrag zal niet volledig vergoed worden door het Rampenfonds. Er moet immers op gewezen worden dat het voortaan vooral de verzekeraars zijn die voor geleden rampenschade tussenkomen. Immers, onder minister Verwilghen werd de natuurrampendekking als verplichte uitbreiding opgenomen in de brandverzekering. Voornamelijk landbouwers die getroffen werden zullen wel putten uit het Rampenfonds."

 

Niet alleen op 23 en 24 juli viel het water met bakken uit de lucht in Poperinge en omstreken. Enkele dagen voordien, namelijk op 20 juli, viel er al een voorsmaakje dat deze morgen ook erkend werd als ramp. De gemeenten Anzegem, Avelgem, Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Moorslede, Poperinge, Wervik, Zonnebeke en Zwevegem dienden samen 436 dossiers in voor een totale schade van 859.500 euro.

 

De Ministerraad erkende ook als ramp de overvloedige regenval die op 19, 20 en 21 juni 2007 plaatsvond in West-Vlaanderen. Deze ramp trof de gemeenten Hooglede, Ichtegem, Moorslede, Oudenburg, Roeselare, Staden, Torhout en Ruiselede. Hiervoor werden in totaal 212 schadedossiers ingediend bij de gouverneur voor een totale schade van ruim 415.000 euro.