Verhofstadt geeft aftrap van interimregering.


Met zijn eedaflegging aan de koning en zijn beleidsverklaring aan het parlement, heeft premier Verhofstadt vandaag het startschot gegeven aan de kersverse interimregering. In deze beperkte formatie wordt premier Verhofstadt bijgestaan door 2 vice-premiers en 11 ministers. Staatssecretarissen komen in deze formule niet aan bod. In zijn regeerverklaring somde Verhofstadt 10 punten op die een antwoord moeten bieden aan de huidige dringende problemen zoals de dalende koopkracht, de hoge energieprijzen en de slabakkende mobiliteit. Op 23 maart 2008 loopt de termijn van deze regering ten einde. Dan geeft Verhofstadt de fakkel door aan Yves Leterme (CD&V).
Nadat alle leden van de 5 partijen gisterenavond bijna unaniem instemden met de regeringsdeelname, begaf Verhofstadt zich naar het kasteel van Laken. Daar benoemde koning Albert hem voor de 3de maal op rij tot premier. Daarnaast benoemde de koning nog 13 ministers die de komende 3 maanden Verhofstadt flankeren.
 
Na 6 maanden is het vertrouwen in de politiek ver te zoeken. De interimregering wil nu in de eerste plaats opnieuw ruimte scheppen voor dialoog en het groeiend gevoel van wantrouwen een halt toeroepen. "Wantrouwen is het slechtste wat de politiek kan overkomen. Wantrouwen dreigt immers te hypothekeren wat we de voorbije 15 jaar hebben opgebouwd," zei Verhofstadt in zijn beleidsverklaring.

Via een tienpuntenplan wil Verhofstadt stap per stap dit vertrouwen opnieuw opbouwen. Het beleidsplan bevat in eerste instantie enkele socio-economische maatregelen die de Belgische economie moeten versterken. Daarnaast nam de beleidsploeg ook heikele punten zoals het milieu en de mobiliteit in de overeengekomen nota op. Tenslotte is er ook aandacht voor de problematiek van de gevangenissen en het uitwerken van een nieuw nationaal veiligheidsplan.
 
De 10 punten van de beleidsverklaring vindt u hieronder terug:
 
  1. Uitwerken van een begroting voor 2008
  2. Koopkracht van de burgers beschermen door enerzijds de uitkeringen te verhogen en anderzijds de lasten te verlagen
  3. De ondernemingen meer zuurstof geven door o.a. verdere lastenverlagingen op ploegenarbeid
  4. Het aanzwengelen van de arbeidsmarkt door meer mensen aan een job te helpen
  5. Het waarborgen van de kwaliteit van de gezondheidszorg
  6. Op het gebied van klimaat en energie: zorgen voor meer concurrentie op de energiemarkt en het naleven van het Kyoto-akkoord
  7. Het opstellen van een nieuwe beheersovereenkomst met de NMBS
  8. Verdere modernisering van de overheidsdiensten met aandacht voor een permanente dienstverlening
  9. De problematiek van de gevangenissen ter sprake brengen en een nationaal veiligheidsplan opstellen
  10. Ervoor zorgen dat het verdrag van Lissabon snel geratificeerd wordt. 
Naast Guy Verhofstadt zijn ook Karel De Gucht als Open Vld-minister van Buitenlandse Zaken en Patrick Dewael als Open Vld-minister van Binnenlandse Zaken opnieuw aan het werk. Zondag komt het parlement samen om te debatteren en het vertrouwen te geven aan de nieuwe beleidsformule. Dan start 2008 met een nieuwe federale regering aan het roer.