Eén op tien gecontroleerde werklozen geeft foutieve gezinstoestand aan.


In het Belgische socialezekerheidsstelsel, heeft de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening als basisopdracht het toepassen van de werkloosheidsreglementering. De RVA stelt het recht op een uitkering vast, controleert de echtheid van de werkloosheid, en verifieert de uitgaven die door de uitbetalingsinstellingen gedaan worden.

 

Aangaande controle, vroeg Sabien bij de minister van Werk de cijfers op van het aantal controles dat de voorbije jaren werd gedaan op de gezinstoestand van werklozen die een uitkering genieten. Gezien een alleenstaande werkloze een hogere uitkering geniet dan een samenwonend iemand, zou een werkloze wel eens geneigd kunnen zijn om zich als alleenstaand op te geven, hoewel de werkelijkheid anders is.

 

In 2004 werden 12.350 dergelijke controles uitgevoerd. In 2005 waren dat er 11.719, in 2006 11.332, en in de eerste helft van 2007 5.610. In 10,5% van de gevallen week de feitelijke toestand af van de aangifte die werd gedaan, wat erop neerkomt dat één op de tien van de gecontroleerde werklozen de RVA misleidt aangaande de gezinstoestand.

 

In dit geval vordert de RVA de onrechtmatig ontvangen toeslag op de uitkering terug. De werkloze kan ook nog een verwittiging krijgen, of tijdelijk worden uitgesloten van het recht op uitkeringen.