Statuut zelfstandigen gelijk aan werknemers


Als het aan de liberalen ligt dan behoren de huidige sociale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen tegen 2011, het einde van deze regeerperiode, definitief tot het verleden.

Minister van Middenstand en Economie, Sabine Laruelle (MR), heeft een sociaal plan klaar om dit te bewerkstelligen. De 1ste maatregel is gepland voor maart-april: dan krijgt elke zelfstandige voor het 1ste kind 10 euro extra. Daarnaast heeft Laruelle ook een plan klaar om de minimumpensioenen voor zelfstandigen gelijk te stellen aan die van werknemers en werklozen. "Tegen het eind van deze legislatuur moeten de verschillen, die nu nog bestaan met werknemers en werklozen, volledig weg zijn", besluit minister Laruelle.

 
In 2004 lag het minimumpensioen van een zelfstandige nog 250 euro lager dan dat van een gepensioneerde werknemer. Dankzij tal van maatregelen die de laatste jaren werden getroffen, bedraagt dit verschil nog 90 euro. Maar eigenlijk zou dit verschil volledig moeten weggewerkt worden. De graad van ondernemerschap in Vlaanderen behoort tot één van de laagste van Europa en volgens Unizo, de Unie voor Zelfstandige Ondernemers, is het beperkte sociale statuut voor zelfstandigen daar één van de oorzaken van.
 
Daarnaast komen i.f.v. van de koopkrachtbescherming dit jaar bijna 2 indexeringen van de salarissen, de 1ste in januari en de 2de in de zomer. Zelfstandigen genieten helaas niet van dergelijke bescherming. Om hun achterstand bij te benen, wil minister Laruelle hun sociaal statuut geleidelijk gelijkschakelen met dat van werknemers en werklozen. Naast een verhoogde kinderbijslag wil de minister vooral de pensioenen van de zelfstandigen aanpakken.
 
Ook de "malus" van zelfstandigen moet verdwijnen. Hadden zelfstandigen vroeger geen volledige carrière van 45 jaar achter de rug, dan zagen ze voor elk jaar dat ze minder werkten 5% van hun pensioen wegvallen.