Open VLD Westhoek roept op tot snelle beslissing in IBA-dossier.


Op 17 januari 2008 werd in het Vlaams Parlement een voorstel van resolutie ingediend omtrent de saneringsplicht van afvalwater. De tekst kwam er op initiatief van Open Vld (de heren Patrick Lachaert en West-Vlaming Karlos Callens), werd mede ondertekend door leden van CD&V, NVA,  SP.a en Spirit en krijgt bijgevolg de volle steun van de meerderheid. De resolutie vloeit voort uit diverse hoorzittingen die werden georganiseerd in het Vlaams parlement en waaruit bleek dat bij het zoeken naar oplossingen voor de afvalwaterproblematiek dient rekening gehouden worden met de beleidsprioriteiten in de gemeentelijke sanering van het water, de financiële draagkracht van de gemeenten, een daarbij aansluitend realistisch investeringsritme en de mogelijke herdefiniëring van de gewestelijke en de gemeentelijke taak, rekening houdende met de duur van de taak van Aquafin. De kerngedachten van deze resolutie zijn:

·         De saneringsplicht moet in alle aspecten gelijk zijn (gelijkheidsprincipe)

·         De saneringsplicht moet op een financieel realistische wijze uitgevoerd worden

·         Reeds geleverde inspanningen van bepaalde gemeenten dienen in rekening gebracht

·         Een duurzame en efficiënte oplossing voor de IBA's

·         Hergebruik van het hemelwater

·         Decretaal toezicht op drinkwatermaatschappijen en Aquafin

Open Vld regio Westhoek schaart zich achter dit initiatief en vraagt dat de besprekingen van dit voorstel van resolutie na het krokusverlof spoedig zouden starten. Daarbij pleiten de liberalen van de 14 Westhoekgemeenten dat er weldra duidelijkheid zou komen inzake de financiering van dergelijke IBA's.

Aangezien 1 op de 7 IBA's in Vlaanderen in de Westhoek moet komen, heeft dit enorme financiële gevolgen voor de inwoners en de gemeenten (enkele aantallen: Zonnebeke 800 IBA's, Langemark-Poelkapelle 500 IBA's, Poperinge 1.500 IBA's, Heuvelland 1.481 IBA's¦).  

In de Poperingse gemeenteraad werd gisteren een motie gestemd “Realisatie zoneringsplannen: een onhaalbare kaart. Een lovenswaardig initiatief, doch Open VLD vraagt de steun van de hele Westhoek om hun standpunt kracht bij te zetten.

In de veronderstelling dat Aquafin in de toekomst de taak op zich zou nemen voor het installeren en exploiteren van die IBA's bij particulieren, landbouwers en kleine KMO's, vraagt Open Vld ook een gelijke behandeling voor iedereen die nu al een dergelijke investering doet!

'Wij dringen dan ook bij Vlaams Minister Crevits aan op duidelijkheid inzake de financiële middelen die Vlaanderen in te toekomst zal voorzien. Verder is het noodzakelijk dat er spoedig aangepaste informatie komt omtrent de conformiteit van de nu al geïnstalleerde installaties. Voldoet bijvoorbeeld een rietveld?", aldus ondervoorzitter Laurent Hoornaert en volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu.