Renovatiewerken gevangenissen kosten 500 miljoen euro en 5 jaar tijd.


"De renovatiewerken van de Belgische gevangenissen alleen al worden geraamd op 500 miljoen euro en er zal vijf jaar tijd nodig zijn om alle verouderde instellingen in orde te krijgen", aldus de minister van Justitie, Jo Vandeurzen (CD&V), in zijn antwoord op een vraag van Sabien.  

 

Eén van de prioriteiten van de interimregering op vlak van justitie is de betere beveiliging van onze penitentiaire instellingen. De beveiligingsmaatregelen die in 2008 en daarna zullen worden uitgevoerd, komen aan bod tijdens de begrotingsbesprekingen. Ook de beveiliging tegen helikopterlandingen komt dan aan bod. Een prioriteit is de aanpassing van de perimeterbeveiliging, de celdeuren en sloten, de ramen, de wandelplaatsen, de units voor toegangscontrole, de camera's en de alarminstallaties in de oudere gevangenissen.

 

Om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan, is het volgens de minister noodzakelijk om op korte termijn de gevangeniscapaciteit uit te breiden. Daarvoor wordt samen met de Regie der Gebouwen een meerjarenplan uitgewerkt.