Hogere belastingkorting voor 1 miljoen werkende Vlamingen.


Op voorstel van Van Mechelen besliste de Vlaamse regering vandaag om de belastingvermindering voor 1 miljoen werkende Vlamingen op te trekken van 150 naar 200 euro. Normaalgezien was deze belastingkorting pas voorzien in de loop van 2009. Maar omdat minder belastingen zorgen voor meer banen en meer koopkracht, bespoedigt de Vlaamse regering dit nu. Daarnaast zal elke gemeente ook 100 euro per inwoner krijgen voor de aflossing van de lokale schulden. Dit zogenaamde Marshallplan verlicht niet enkel de financiële lasten van de lokale besturen, ook de gezinnen en de bedrijven pikken hiervan een graantje mee. Beide maatregelen werder eerder aangekondigd en worden nu ook gerealiseerd.
50 euro extra voor Vlaamse belastingkorting
 
Omdat meer jobs en minder belastingen de beste middelen zijn tegen armoede en koopkrachtverlies, vroeg Open Vld-voorzitter Bart Somers al in zijn nieuwjaarsspeech aan de Vlaamse regering om een tandje bij te steken. "Als de partners het willen, kan Vlaanderen meer doen. Kunnen we de belastingen voor de werkende Vlaming nog meer verlagen. En zo bijdragen tot een klimaat waarin werken beloond wordt en er meer mensen aan de slag kunnen", aldus Bart Somers.
 
Met het zopas goedgekeurde voorstel voor een extra belastingkorting beantwoordt Van Mechelen nu Somers' vraag. Omdat de koopkracht het de laatste maanden hard te verduren kreeg, krijgen 1 miljoen werkende Vlamingen in plaats van 150 nu 200 euro belastingkorting. In de loop van vorig jaar kregen velen onder hen al een financiële opkikker van 125 euro. Vooral de lagere en de middeninkomens profiteren van deze Vlaamse korting. Vanaf volgend jaar krijgen alle werkende Vlamingen een belastingkorting van 200 euro.
 
Lokaal pact helpt lokale besturen uit het rood
 
De huidige situatie van heel wat Vlaamse steden en gemeenten is allesbehalve rooskleurig. Omdat de Vlaamse regering over voldoende financiële middelen beschikt, besloot minister Van Mechelen om de lokale schuldenberg te helpen aflossen. Aan de overname hangt een prijskaartje van 612 miljoen euro. Maar het zogenaamde Marshallplan verlicht niet enkel de financiële lasten van de lokale besturen, ook de gezinnen en de bedrijven kunnen er voordeel uit putten.
 
Omdat het elektriciteitsgebruik (afschaffing van de Elia taks) niet langer belast wordt, genieten zowel de gezinnen als de bedrijven van een reële lastenverlaging. Bovendien krijgen gezinnen een vermindering op de onroerende voorheffing voor een energiezuinige woning. Ook de bedrijven doen goede zaken door een volledige vrijstelling van onroerende voorheffing op nieuw materieel en outillage dat oud vervangt.