Nieuwe cijfers dringende medische hulp aan illegalen: verdubbeling in 3 jaar


In 2003 werd door de Staat in 11.399 dossiers een totaal bedrag van 17,6 miljoen euro terugbetaald aan de ocwm's die tussenkwamen in de dringende medische kosten van illegalen, een gemiddelde van 1.545 euro per dossier. In 2004 waren er 14.655 begunstigden voor wie samen net geen 25 miljoen euro teruggevorderd werd van de Staat, wat een gemiddelde geeft van 1.700 euro per dossier. In 2005 was er opnieuw een stijging te zien. In 19.541 dossiers was er een staatstussenkomst van bijna 31 miljoen euro (zie cijfers hierbij).

 

Uit recente cijfers die Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) opvroeg bij de minister van Maatschappelijke Integratie, Christian Dupont (PS), blijkt dat ook in 2006 de stijging aanhoudt. Voor 23.726 dossiers telde de Staat een slordige 38 miljoen euro neer, een gemiddelde van 1.622 euro per dossier. Wat 2007 betreft, zijn de cijfers nog niet volledig. Een voorlopig cijfer is 17,3 miljoen euro in 15.350 dossiers.

 

De wet draagt de ocmw's op om dringende medische hulp te verlenen aan behoeftige illegale vreemdelingen die in het land verblijven. Het ocmw bij wie de illegale vreemdeling gaat aankloppen omdat hij zijn dokterskosten niet kan betalen, geeft de tussenkomst door aan de Staat met het oog op terugbetaling. Enkel medische prestaties, medicijnen en behandelingen die zijn opgenomen in de nomenclatuur van het RIZIV, komen in aanmerking voor terugbetaling.

 

Sabien Lahaye-Battheu ging o.a. te rade bij de VVSG op zoek naar de oorzaken van de blijvende stijging: "Meerdere factoren zorgen ervoor dat de kosten dringende medische hulpverlening blijven stijgen. Enerzijds is er de stijging van het aantal personen dat illegaal in ons land verblijft, en de stijging van een aantal onder hen dat de dringende medische hulpverlening inroept. Anderzijds interpreteren bepaalde zorgverleners het aspect "dringend" veel te ruim. Maar ook de algemene stijging van de medische kosten die iedere burger wel voelt, speelt een rol. Bovendien lopen de kosten voor illegalen al sneller hoger op omdat zij in slechte omstandigheden leven en niet altijd de basisverzorging genieten. Zij worden ook vaak opgenomen met specifieke aandoeningen (o.a. nierdialyse, kankerbehandeling, enz.) die meteen hoge kosten met zich meebrengen."

 

Volgens Lahaye-Battheu moet de overheid onderzoeken waaraan de stijging te wijten is, en vervolgens moet de vraag beantwoord worden of de maatschappij deze kosten op de huidige manier wil blijven dragen. Het kamerlid zal minister Dupont deze vraag binnenkort voorschotelen in het parlement.  Is het antwoord op deze vraag "neen", dan moet de dringende medische hulpverlening aangepast worden, en dit op een duidelijke en transparante manier.