Onzekerheid over uitstel afschaffing statuut grensarbeider blijft


Premier Leterme (CD&V) bevestigde het bericht gisterennamiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Begin mei zal premier Leterme het dossier aankaarten tijdens een bezoek aan de Franse president, Sarkozy. Eerder was door voormalig premier Verhofstadt (Open VLD) al een uitstel bedwongen. Een definitief akkoord België-Frankrijk is er evenwel nog niet.

 

De afschaffing van het grensarbeiderstatuut heeft tot gevolg dat de Franse werknemers die in België komen werken, de personenbelasting over hun loon in het werkland â€" België â€" zullen moeten betalen in plaats van in Frankrijk. Door het verlies van het gunstig fiscaal regime zullen veel minder Fransen geneigd zijn de grens over te steken om te komen werken. Voor veel West-Vlaamse bedrijven betekent dit dat zij hun vacatures niet meer zullen kunnen invullen. 

 

Sabien Lahaye-Battheu: “Aan de nieuwe regeling voor de Belgische grensarbeiders in Frankrijk, zoals gestipuleerd in het avenant van 13 december 2007, wordt niet geraakt, laat dat duidelijk zijn. Hun inkomsten worden, op grond van het ondertekende avenant, belast in Frankrijk, en dit met ingang van aanslagjaar 2008.”

 

Als Frankrijk akkoord gaat met het uitstel tot 2012, zal een nieuw avenant bij het bestaande gevoegd worden, waarna tot stemming in beide parlementen kan worden overgegaan.