Werk in gevangenissen bedreigd door goedkope arbeid uit lagelonenlanden


Gevangenen willen vaak niet liever dan werken tijdens hun verblijf achter de tralies. Het maakt hun dagen korter en ze houden er een fikse zakcent aan over.

In de gevangenis kunnen ze voor allerlei huishoudelijke klusjes ingeschakeld worden zoals poetsen, koken of wassen. In Marneffe, Brugge en Merksplas fabriceren de gevangenen bovendien zelf celdeuren en tralies, in Leuven-Centraal bestaat er ook nog een atelier voor de speciale meubels voor de gevangeniscellen.

In Oudenaarde, Bergen en Brugge houden ze zich dan weer bezig met de productie van gevangeniskledij. Enkele instellingen hebben ook een boerderij waar de gevangenen de handen uit de mouwen kunnen steken.

Ten slotte zijn er ook de externe aannemers en bedrijven die een beroep kunnen doen op gevangenen als alternatieve werknemers. Net daar wringt de laatste jaren het schoentje. Gevangenissen hebben, net zoals de beschutte werkplaatsen, steeds vaker te maken met een geduchte tegenspeler. Het eenvoudige werk dat de gevangenen vroeger verrichtten wordt meer en meer uitbesteed aan bedrijven in lagelonenlanden.

Papieren houdertjes uit Polen

"De gevangenissen kunnen de concurrentie met de lagelonenlanden niet aan", geeft ook Vandeurzen toe. "Deze vorm van tewerkstelling wordt meer en meer bedreigd", haakt Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) in. Eén voorbeeld: in de gevangenissen werden vroeger miljoenen plastic bestekken voorzien van een papieren houdertje. "Nu gebeurt dat in Polen", zucht Lahaye-Battheu.

Uit de cijfers die het liberale parlementslid opvroeg, blijkt ook dat de tewerkstelling sterk verschilt van gevangenis tot gevangenis. Samen met Antwerpen heeft in de Brusselse gevangenissen van Sint-Gillis en Vorst nog geen 30 procent van de gevangenen werk. Aan het andere uiteinde staan Hoogstraten en Ruiselede, waar 98 procent een job heeft binnen de gevangenismuren. "Veel strafinrichtingen beschikken niet eens over een ruimte waar de gedetineerden aan de slag zouden kunnen gaan", klaagt Lahaye-Battheu.

In het Masterplan van Vandeurzen staat expliciet dat er meer werk moet worden gemaakt van jobs in de gevangenissen. Open Vld dringt er daarom op aan dat de verschillen tussen de gevangenissen worden weggewerkt. "Vooral de mensen die verantwoordelijk zijn voor de werkplaatsen moeten proactiever op zoek gaan naar externe werkgevers", zegt Battheu. "Nu zijn zij veel te veel aan het freewheelen: als zij geen werk vinden voor de gevangenen, is er daar te weinig controle op