Open Vld regio Westhoek pleit voor een actiever gebruik van het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties


Het gaat onder meer over kleinere overtredingen die vaak leiden tot overlast en ergernis, zoals het spuiten van graffiti, wildplakken, vechtpartijen zonder gewonden, sluikstorten, nachtlawaai, vandalisme, het afsteken van vuurwerk en het niet reinigen van de straat.

De politierechtbank, die vroeger dergelijke overtredingen bestrafte, is nu de beroepsinstantie tegen een opgelegde gemeentelijke boete. De overtredingen worden vastgesteld door ofwel de politie, ofwel eigen (inter)gemeentelijke ambtenaren.

Gebruik van de GAS in de Westhoek

Ruim drie jaar na de inwerkingtreding blijkt het systeem van de GAS zeer verschillend te worden gebruikt. In de Westhoek zijn de drie kustgemeenten uit de politiezone Westkust de meest overtuigde gebruikers van het systeem. In De Panne telde de bevoegde preventieambtenaar voor 2007 363 door de politie uitgeschreven sancties en 154 door de lokale ambtenaren. In Koksijde is er sprake van 52 sancties voor de eerste helft van 2008 en in Nieuwpoort werden er in diezelfde periode 40 sancties door de politie uitgeschreven en 96 door de lokale ambtenaren, wat terug een stijging is tegenover 2007.

In de twee andere politiezones (Arro Ieper en Spoorkin) wordt het GAS-systeem nauwelijks gebruikt. Zo werd in Veurne, Langemark-Poelkapelle, Vleteren, Mesen en Heuvelland wel een reglement ingevoerd, maar werd er nog geen enkele sanctie uitgeschreven. Poperinge en Wervik scoren met een gemiddelde van 5 en respectievelijk 16 dossiers per maand al iets beter.     Een aantal gemeenten uit de politiezone Spoorkin hebben zelfs nog geen reglement (Alveringem en Lo-Reninge).

"Dit is een spijtige vaststelling, want zo blijft heel wat kleinere criminaliteit eigenlijk ongestraft en dit leidt tot ongenoegen en wrevel. Dankzij de GAS kunnen de gemeenten sneller en efficiƫnter optreden tegen openbare overlast op het eigen grondgebied. Daarvan moet optimaal gebruik worden gemaakt", aldus Open Vld Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

Daarom pleit Open Vld regio Westhoek voor een actiever gebruik van het systeem van GAS. Veel hangt af van het gemeentebestuur dat een reglement moet uitwerken en laten goedkeuren in de gemeenteraad. Ook moet het gemeentebestuur investeren in de personen die de kleine overtredingen kunnen vaststellen. Via bijscholing van (inter)gemeentelijke stadswachten moet dit beslist kunnen.

"De gemeenten staan er niet alleen voor. Zowel de federale overheid als de provincie biedt ondersteuning. Enkel Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant hebben tot nu toe al een verantwoordelijke provincieambtenaar aangeduid", antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael op een parlementaire vraag van Lahaye-Battheu. Daarom dringt Open VLD regio Westhoek tenslotte bij de provincie West-Vlaanderen aan om hier ook dringend werk van te maken.

Het kernbestuur van Open Vld regio Westhoek:
Marc Vanden Bussche (Voorzitter) - Laurent Hoornaert (Ondervoorzitter)
Sabien Lahaye-Battheu (Secretaris) - Fabienne Dumortier (Penningmeester)