Open VLD Poperinge vraagt de oprichting van een kindergemeenteraad


Meerdere Vlaamse steden hebben al een kindergemeenteraad geïnstalleerd. Een dergelijke gemeenteraad wordt opgericht om kinderen te betrekken bij het gemeentelijke jeugdbeleid. Het moet een kindvriendelijke en opbouwende vergadering zijn en zeker geen klachtenbank.

 

De kinderen krijgen de kans om hun problemen en ideeën kenbaar te maken aan de beleids-verantwoordelijken. Ze leren er op een concrete manier met elkaar overleggen, in het openbaar spreken, luisteren, oplossingen zoeken, enz.

 

Diverse onderwerpen kunnen aan bod komen, zoals sport en spel, cultuur, verkeer, veiligheid, enzovoort. Als adviesorgaan kan de kindergemeenteraad bijvoorbeeld de aankoop suggereren van bepaalde cd's in de bibliotheek, adviseren over de uitbouw van speelpleintjes in de wijk of een speelbos, waarna deze voorstellen in de 'volwassenen-gemeenteraad' worden besproken.


Alle netten en alle scholen van Poperinge dienen er in vertegenwoordigd te zijn, de leeftijdscategorie 3de graad lager onderwijs lijkt aangewezen. Een gangbaar systeem is dat alleen leerlingen van het zesde leerjaar zich kandidaat mogen stellen en dat alleen de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar mogen stemmen. Bij de start van een nieuwe kindergemeenteraad kiezen de voor één jaar verkozen raadsleden een burgemeester en enkele schepenen.

 

De kindergemeenteraad komt in de raadszaal van het stadhuis samen indien nodig (als zij zelf een onderwerp hebben dat ze willen bespreken). De agendapunten van de kinderraadszittingen kunnen eventueel vooraf in de klas worden besproken.

 

Aangezien alvast ook Samen zich in haar verkiezingsprogramma van 2006 voorstander toonde van de installatie van een kindergemeenteraad, gaat Open VLD ervan uit dat dit voorstel – op enkele dagen van de start van het nieuwe schooljaar – alleen maar kan worden aanvaard.

 

Hiertoe doet Open VLD het volgende voorstel van beslissing:

 

De stad Poperinge neemt het initiatief om een kindergemeenteraad op te richten. De Jeugddienst werkt dit voorstel verder uit. Eerstdaags wordt een uitnodiging gestuurd naar alle scholen in Poperinge met de vraag om zich kandidaat te stellen.