Poperinge: goedkoop om woning te kopen, alsmaar duurder om er te leven


Dat maakte de federale overheidsdienst Economie deze week bekend. Met 113.000 euro voor woonhuizen en 181.000 euro voor villa's is Poperinge de vijfde goedkoopste gemeente van Vlaanderen om een woning te kopen.

 

"Op dat vlak is er dus geen probleem. Wel schort er blijkbaar iets aan de aantrekkelijkheid van de stad: winkels verdwijnen, jonge mensen trekken weg, … In plaats van hieraan te werken, heeft het CD&V-Samen-bestuur tot nu toe vooral "in de beurzen van de inwoners gezeten" door de lasten te verhogen en nieuwe belastingen in te voeren", zegt Open VLD-fractieleidster Sabien Lahaye-Battheu.

 

"Zo werden de jaarlijkse grondlasten vanaf 2008 met 20% verhoogd, zoals blijkt uit de aanslagbiljetten die deze maand in de bus van de Poperingse eigenaars vielen. Concreet: een modaal gezin met een eigen bescheiden woning, betaalt minimum 100 euro meer grondlasten. Ook de huurders zullen deze hogere belasting voelen, gezien ze zal worden doorgerekend in de huurprijs."

 

Open VLD, die destijds tegen de belastingverhoging heeft gestemd, stelt vast dat Poperinge – in vergelijking met de andere gemeenten in de Westhoek – sinds dit jaar helaas in de top-3 staat:

gemeente

opcentiemen – aanslagjaar 2008

Alveringem

2.250

Vleteren

2.000

Poperinge

1.975

Houthulst

1.975

Veurne

1.930

Langemark-Poelkapelle

1.900

Zonnebeke

1.900

Mesen

1.900

Heuvelland

1.850

Lo-Reninge

1.700

Ieper

1.500

Daarnaast kregen de eigenaars van onbebouwde percelen enkele dagen geleden een reglement toegestuurd dat voorziet in een belasting op niet-bebouwde gronden en percelen. Dat reglement werd - meerderheid tegen oppositie - goedgekeurd tijdens de gemeenteraadszitting van 28 april. Het bedrag werd vastgesteld op 12,50 euro per strekkende meter (met een minimale aanslag van 200 euro per perceel of grond).

 

De kritiek, die Open VLD toen uitte, is nog steeds geldig. Sabien Lahaye-Battheu: "Het is nog steeds niet duidelijk over welk probleem we spreken. Speculatie met braakliggende bouwpercelen is in Poperinge de uitzondering op de regel. Waarom moeten zelfs eigenaars van een tuin (palend aan de weg) belast worden?"

 

O ja, en dan hebben we het nog niet gehad over de huisvuil- of PMD-zakken die sinds begin dit jaar een kwart duurder zijn geworden, de parkeermeters, …

 

Belastingen, belastingen, belastingen, ... Het is duidelijk dat Open VLD niet in de Poperingse bestuursmeerderheid zit. We houden ons hart vast